una mica de tot arreu

Ripoll

Ripoll és coneguda i famosa principalment per la seva església: Santa Maria que és un dels edificis més bells i evocadors de Catalunya.

La portalada, la basílica i el claustre en fan un conjunt únic, un gaudi pels amants de l’art.

En aquest espai hi ha el centre d’interpretació del monestir. Aquí es donen les claus de l’existència del monestir i es presenta un recorregut per la seva història alhora que ens endinsa en la seva essència i descriu la importància que Ripoll va tenir per Catalunya.

Aquesta portalada és una de les peces del romànic català més destacades. Fou construïda al segle XII i es coneguda com la Biblia en pedra. Està formada per un conjunt de blocs de pedra, originalment policromada, col·locats davant la primitiva façana del temple.

La gran basílica de cinc naus, capçades per un ampli creuer d’on neixen set absis, és en bona part obra de la reconstrucció del segle XII dirigida per l’arquitecte Elies Rogent.

Penjat del sostre s’hi troba l’estendard de la Mare de Déu, reproducció de l’original que hi fou col·locat en la inauguració del 1893.

La presència d’aquesta interessant necròpolis, anterior a la història coneguda del monestir, podria ser el testimoni d’un centre religiós d’època tardoromana o visigòtica.

Va ser descoberta arran de les excavacions arqueològiques fetes sota el presbiteri entre el 1968 i el 1976.

El conjunt funerari és format per 65 sepultures de diverses èpoques i de diversos tipus: fosses, sepulcres de llosa, sarcòfags i túmuls.

El claustre és l’espai vertebrador del conjunt de les dependències maonàstiques lligades a la vida comunitària.

La galeria inferior oest és l’única d’època romànica.

Com podeu veure tot aquest claustre està protegit per una malla que hi hauria d’impedir l’entrada d’aus. Sembla que aquest parell de coloms han trobat la manera de colar-se…

Per Ripoll hi passen dos rius: el Ter i el Fresser. Això fa que el paisatge urbà estigui marcat pel seu recorregut que embelleix els llocs per on passen.

Vestigis de l’època medieval: fragments de la murall del segle XIV.

Passejar pel centre de la vila permet conéixer edificis d’intrès històric i arquitectònic que van ser edificats en un moment de progrés i industrialització a principis del segle XX.

Per tot el que s’ha explicat i el que encara queda per veure fer una visita a Ripoll és del tot recomanable.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: