una mica de tot arreu

Recordant…Darrers temps

Amb aquest post queda per finalitzada tota la informació dedicada al Col·legi de la Sagrada Família.

El col·legi es va crear a iniciativa de Manuela de Peguera, baronesa de Rocafort. Per mantenir el col·legi, aquesta senyora, va lliurar a la mare Janer, com a superiora de l’Institut de Germanes de la Sagrada Família d’Urgell, 26 obligacions del Canal d’Urgell, de 100 duros nominals cada una, que rendien 780 pessetes anuals. Aquests diners servien pel vestuari i manteniment de les religioses mestres, amb l’obligació de donar ensenyament gratuït a 24 nenes pobres, 12 adultes i 12 pàrvules. I també havien d’atendre una escola dominical per a serventes i obreres.

Al llarg dels anys el col·legi ha tingut diverses seus, del 1863 al 1870 en el primer pis de la Casa de Caritat (actualment Residència Mare Janer), al carrer Major 64; del 1870 al 1892, a la casa Montserrat (antigament Montaner), al carrer Major 126; del 1883 al 1884 a cal Condomines, a la plaça Major, 14, va ser la seu provisional per obres de reforma de la casa Montserrat; i del 1892 al 1972 a la casa del marquès de Capmany, als carrers de Sant Joan (després carreró de Sabater) i Major. Posteriorment a l’any 1972 només va continuar com a llar d’infants. (informació escrita per Ramon M. Razquin).

En aquestes properes fotografies podreu veure diferents moments de quan al centre ja només funcionava com a llar d’infants. Tenien nens molt petits, nadons, i fins els de parvulari, P-5 que, quan plegaven, ja tenien quasi 6 anys i havien de començar la primària.

Grup de mestres amb alumnes nadons.

Grup de mestres celebrant el Nadal.

Darrere i d’esquerra a dreta: Marta Solé, madre Irene Roman, Rosa Fité, Silvia Biols, Teresa Coll, Montse Bertran, Marta Segura i Josefina Creus.

Al davant: Susana Pérez i Juan Pérez (pare Noel)

Durant tots aquests anys que el centre va funcionar com llar d’infants tot es celebrava amb entusiasme. Un grup d’alumnes posa davant un mural referent a la llegenda de Sant Jordi.

Per Carnaval no faltaven les disfresses.

Carnestoltes 2006. Al fons, la mestra Marta Solé.

Fila del darrera i d’esquerra a dreta: Margot Falip, Yana Najar, Júlia gorro, Clara Pallès, Berta Gabarró, Albert Vall i Ares Piqué.

L’altra fila: Guillem Bitria, Carla Sangrà, Daniel Alcobé, Jordi Palau, Marc Martínez, Miriam Yerés i Bernat Balcells.

El testre del Casal de Cervera també va acollir representacions. En aquest cas, es tractava de l’acabament del primer trimestre, per Nadal.

Aquestes properes imatges en informen dels canvis estructurals fets a l’edifici. Observeu les vidrieres de la dreta. La classe que hi havia i que donava a l’antiga terrassa es va convertir en dues aules anul·lant la terrassa.

Aquest espai amb les quatre finestres es va afegir a l’edifici.

En canvi, aquest espai que a l’hivern havia funcionat durant molts anys com a pati interior, segueix intacte.

L’escultura de la Verge Maria, que tants i tants anys acompanyà l’alumnat, segueix dempeus.

Com podeu veure les fFestes de fi de curs, amb mares i pares d’espectadors, eren d’allò tan vistoses.

Aquesta colla d’alumnes ja es veuen grandets. Segur que estaven a punt de deixar el centre. És la festa de final de curs i, al centre de la imatge, la nena rosseta és Anna Razquin.

Aquestes fotografies ja són de les darreres que disposem dela alumnes que van assistir al Col·legi de la Sagrada Família. En primer terme Roc Ribalta Razquin.

Unicode

El post i tota la informació sobre el Col·legi de la Sagrada Família queda tancada amb aquesta fotografia que ens dóna fe del pas per aquest centre del cerverí més universal, Marc Márquez

Nadal 1998. Grup de P5, mestra M. Carme Bosh Vendrell.

Fila del darrere: Júlia Carbonell, Judit Roqué, Emma Muñoz, Sergi Valverde, Toni Dalmases, Ariadna Olaya, Marina Bosch, Ivette Trullàs i Albert Graells.

Al davant: Joan Puig (al darrera), Clara Balcells (al davant), Teresa Sala, Jaume García, Marc Márquez, Tània Caortadellas i Nil Garcia.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: