una mica de tot arreu

Miravet

Parlar de Miravet ens porta el record d’uns fets per oblidar. Aquest va ser un dels punts més importants de la batalla més sagnant de la Guerra Civil: la Batalla de l’Ebre, en la que hi van morir milers de soldats.

Encara avui, passejant per aquests llocs, es troben restes humanes dels caiguts, al terra, sense necessitar de fer cap excavació. Pels veïns s’ha convertit en una rutina.

La Batalla de l’Ebre es va iniciar la nit del 24 al 25 de juliol de 1938 quan l’exèrcit republicà va travessar el riu i va penetrar, en poques hores, en el territori controlat per les forces nacionals. Aquest enrenou creà un gran impacte sobre la població i el territori amb trinxeres, refugis, búnquers i grans destruccions que encara es poden visitar.

Van ser 115 dies de combat, però l’exèrcit republicà esgotat i amb la marxa de les brigades internacionals, finalment es va retirar al mes de desembre, cosa que va permetre a les forces franquistes la invasió de Catalunya.

En aquestes dues primeres imatges podeu veure el poble de Miravet a la riba del riu Ebre. És una bonica vista, amb el castell a dalt de tot. Miravet va ser un dels punts on l’exèrcit republicà va creuar el riu a l’inici de la batalla. El poble va quedar molt afectat pels bombardejos que provocaren una gran destrucció. Encara es poden veure cases malmeses pels carrers del nucli històric.

Els habitants van fugir i, tornar a tenir el poble a punt, va costar molt temps.

Avui aquest indret tan dramàtic resulta un lloc ideal per la serenor.

Tres imatges de l’Ebre al seu pas per Miravet.

Les cases del poble, lentament, es van anar recuperant i restaurant. Aquest color blauet es repeteix com una constant en la pintura.

El terreny és abrupte i escarpat i, algunes edificacions, sembla que surtin directament de la roca.

Alguns habitatges encara estan en procés d’acabar la seva restauració.

Altres, ja estan del tot recuperats i exhibeixen els símbols que es veuen arreu de Catalunya.

Aquest pas situat als afores de Miravet permet travessar el riu Ebre. Es conegut com el “pas de barca”. S’hi troben dos llaguts, anomenats Isaac Peral i Monturiol, units per una plataforma on hi caben tres cotxes.

Funciona sense motor, com des de fa segles i, aprofita la força de l’aigua per passar d’un costat a l’altre el riu. La barca està subjectada a uns cables que creuen el riu de banda a banda. La força de l’aigua i els coneixements del barquer són els dos únics motors que funcionen.

És l’últim pas de barca de l’Ebre que funciona amb regularitat amb els mètodes originals.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: