una mica de tot arreu

Colònies tèxtils del Llobregat. Colònia Pons (1)

Una colònia tèxtil és un tipus específic de colònia industrial que va aparèixer entre la segona meitat del segle XIX i inicis del segle XX, amb uns trets molt específics pel que fa al model industrial, empresarial i social.

Van ser un element característic del procés d’industrialització de Catalunya i van entrar en crisis a finals del segle XX.

Totes les colònies tenien unes característiques comuns: Es trobaven a prop d’un riu per aprofitar l’energia hidràulica tot i que també disposaven de màquines de vapor per funcionar amb carbó. Disposaven d’una enclusa i un canal per desviar l’aigua amb la força suficient per moure una turbina. Estaven organitzatdes com a petits pobles o nuclis de població formats per una fàbrica, la casa de l’amo i la del director, vivendes pels treballadors i, moltes vegades, altres serveis: escola, local social, cinema…

Farem un recorregut per algunes de les colònies més emblemàtiques que van néixer a costat del riu Llobregat.

En aquesta fotografia podeu situar les més importants.

c5

Encetarem la informació amb:

Cal Pons o Colònia Pons és una de les set colònies tèxtils que es troben al municipi de Puig-reig. Va ser fundada l’any 1875 i pel que fa a la seva arquitectura i urbanisme és la més important. El seu conjunt està catalogat com a bé cultural d’interès nacional. Compta amb un impressionant bosc, un jardí, una església nogòtica i un panteó familiar.

Vista general de la colònia Pons.

c

Aquesta colònia compleix a la perfecció l’esquema ideal: Espai productiu (fàbrica, canal, resclosa, tallers, magatzems i oficines), Espai de residència i serveis (habitatges dels treballadors, botiga, forns de pa, cafè, barberia…) i Espai de domini (edificis simbòlics del poder econòmic i social com són les dues torres dels amos, el xalet del director, el jardí i l’església) També s’hi troba el convent amb les escoles i la residència de les noies treballadores  i el teatre.

a

En aquesta imatge s’aprecia una part de l’esplèndid bosc de la colònia així com l’església que va ser declarada Basílica i se la coneix com la catedral del Llobregat.

b

c57

Façana principal de l’església de Sant Josep que presenta un aspecte altiu reforçat pel cimbori, el campanar i el conjunt de pinacles. És un edifici neogòtic.

c56

Interior de l’església.

c8

La visita a l’església és obligada ja que l’han reconvertit una part en un espai per l’audiovisual i una zona museística.

Si un no té ni idea del que van ser les colònies a través de les imatges d’aquest magnífic audiovisual queda ben informat, en general, i especificament de la Colònia Pons.

c9

c10

c11

c12

A l’espai expositiu s’hi troba informació sobre les escoles i el treball de les noies enfocat a se les mestresses de la llar.

c18

c19

c53

c54

Finalment un magnífic conjunt de fotografies ens donen fe de la bellesa, de l’arquitectura i la ornamentació de les dues cases dels amos.

c14

c15

c16

Aquesta és la primera Torre de l’Amo. La nova estava en procés de restauració per tal de que es pogués visitar.

 

7

La visita a l’església finalitza al panteó.

c20

On està enterrat el fundador de la Colònia Pons.

c51

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: