Una colònia tèxtil és un tipus específic de colònia industrial que va aparèixer entre la segona meitat del segle XIX i inicis del segle XX, amb uns trets molt específics pel que fa al model industrial, empresarial i social.
Van ser un element característic del procés d’industrialització de Catalunya i van entrar en crisis a finals del segle XX.
Totes les colònies tenien unes característiques comuns: Es trobaven a prop d’un riu per aprofitar l’energia hidràulica tot i que també disposaven de màquines de vapor per funcionar amb carbó. Disposaven d’una enclusa i un canal per desviar l’aigua amb la força suficient per moure una turbina. Estaven organitzatdes com a petits pobles o nuclis de població formats per una fàbrica, la casa de l’amo i la del director, vivendes pels treballadors i, moltes vegades, altres serveis: escola, local social, cinema…
Farem un recorregut per algunes de les colònies més emblemàtiques que van néixer a costat del riu Llobregat.
En aquesta fotografia podeu situar les més importants.
Encetarem la informació amb:
Cal Pons o Colònia Pons és una de les set colònies tèxtils que es troben al municipi de Puig-reig. Va ser fundada l’any 1875 i pel que fa a la seva arquitectura i urbanisme és la més important. El seu conjunt està catalogat com a bé cultural d’interès nacional. Compta amb un impressionant bosc, un jardí, una església nogòtica i un panteó familiar.
Vista general de la colònia Pons.
Aquesta colònia compleix a la perfecció l’esquema ideal: Espai productiu (fàbrica, canal, resclosa, tallers, magatzems i oficines), Espai de residència i serveis (habitatges dels treballadors, botiga, forns de pa, cafè, barberia…) i Espai de domini (edificis simbòlics del poder econòmic i social com són les dues torres dels amos, el xalet del director, el jardí i l’església) També s’hi troba el convent amb les escoles i la residència de les noies treballadores i el teatre.
En aquesta imatge s’aprecia una part de l’esplèndid bosc de la colònia així com l’església que va ser declarada Basílica i se la coneix com la catedral del Llobregat.
Façana principal de l’església de Sant Josep que presenta un aspecte altiu reforçat pel cimbori, el campanar i el conjunt de pinacles. És un edifici neogòtic.
Interior de l’església.
La visita a l’església és obligada ja que l’han reconvertit una part en un espai per l’audiovisual i una zona museística.
Si un no té ni idea del que van ser les colònies a través de les imatges d’aquest magnífic audiovisual queda ben informat, en general, i especificament de la Colònia Pons.
A l’espai expositiu s’hi troba informació sobre les escoles i el treball de les noies enfocat a se les mestresses de la llar.
Finalment un magnífic conjunt de fotografies ens donen fe de la bellesa, de l’arquitectura i la ornamentació de les dues cases dels amos.
Aquesta és la primera Torre de l’Amo. La nova estava en procés de restauració per tal de que es pogués visitar.
La visita a l’església finalitza al panteó.
On està enterrat el fundador de la Colònia Pons.