una mica de tot arreu

Balsareny. Festa dels Traginers 2019

La festa més important que celebra Balsareny al llarg de l’any és dels Traginers. Es celebra el diumenge abans de Carnaval i hi congrega moltíssima gent. A finals del segle XIX, cap el 1897, la festa va adquirir algunes de les característiques que han perdurat fins avui: la desfilada de cavalleries, la benedicció dels animals a la plaça de l’església i ballades populars a la tarda.

Al revés de moltes festes que enguany no es podran celebrar, la dels Traginers sí que es va poder fer. Hi hagué, però, un important canvi en el recorregut degut a que en l’edició de 2019 un accident amb una de les cavalleries causà un fort ensurt a tothom. En aquesta imatge podeu veure el moment que arriba l’ambulància i la gentada que s’hi trobava en aquell lloc, un carrer cèntric i amb una forta pendent.

b1

En aquesta edició, com en alguna altra, hi vaig estar, per tant, el reportatge que podeu veure en aquest post correspon a la desfilada i benedicció de cavalleries de l’any passat. El recorregut era el tradicional o sigui, desfilar pel centre de Balsareny i passar per la plaça on hi tenia lloc la benedicció per part del rector de la parròquia.

A la desfilada hi havia tota mena de cavalleries amb càrregues espectaculars.

b2

b17

b4

Així com també una gran quantitat de carruatges de totes mides utilitzats per transportar persones.

b16

b5

Jo em vaig centrar en fotografiar principalment ejemplars individuals que, cadascun d’ells, tenia unes característiques que el feien especial.

Els animals anaven guarnits amb uns embelliments molt acurats.

b18

Curiós aquest pèl bicolor.

b3

Pèl marró i crinera quasi blanca.

b19

Blanc, com una montura de conte.

b8

Originalment tacat.

b9

Davant l‘església hi tenia lloc la benedicció. A la dreta podem veure, assegut, mossèn Joan Bajona, antic rector de la parròquia i persona molt estimada a Balsareny. Fa poc va morir degut al coronavirus. Ha estat una pèrdua molt sentida Balsareny. El diari El Punt va dedicar una pàgina a la seva memòria.

b6

Impecables figures.

b10

Tamany mini.

b11

Pura elegància.

b12

b13

Perfectament vestida i fent joc amb una montura impecable i llustrosa.

b14

L’Ajuntament engalanat per la festa. Aquests petits domassos són els que lluïen a la majoria de balcons i finestres de Balsareny.

b15

Aquí els podeu veure, junt amb la senyera, en un balcó.

Cridava molt l’atenció d’aquest espectacular cotxe funerari.

b20

Negres i daurats.

b21

Anava acompanyat d’unes quantes ploraneres que el seguien.

b22

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: