una mica de tot arreu

Rússia. Moscú. El metro (14)

El metro de Moscú és únic al món. Sembla que es circuli per un palau per en comptes d’un servei públic. Per això és conegut com “el palau subterrani” Es va inaugurar l’any 1935 i és el primer del món per la seva densitat de passatgers. Té 230 estacions i la longitut de les vies és de 379 km. El tercer del món després de Londres i Nova York.

Si un té temps de recórrer les estacions més emblemàtiques sabrà del passat de Rússia ja que tot està en aquestes galeries soterrades que funcionen com a galeria d’art.

Stalin va portar a terme aquest projecte amb molt orgull. Volia demostrar al món el poder i l’esplendor d’aquest país. Milers de treballadors i voluntaris van ser moblilitzats. Es van portar d’arreu el país els materials més refinats i els millors artistes . El resultat va ser grandiós.

Amb aquestes properes imatges us podeu fer una mica la idea del luxe de les seves estacions. Els embelliments de les parets, folrades amb marbre polit, els mosaics, les vidrieres… converteixen aquestes estacions en autèntiques galeries d’art. Les precioses làmpades i els elements decoratius resulten del tot espectaculars.

m8

m10

m9

A moltes de les estacions a les parets hi ha uns medallons en els que s’hi pot veure pintures i mosaics que expliquen la història de Rússia.

m2

També hi ha grans murals que fan que el visitant els contempli amb atenció. És molt entretingut donar un tomb per les estacions més rellevants degut a la gran quantitat d’elements per observar.

m4

m6

m1

m3

Les estacions estan entre 30 i 50 metres sota terra i, algunes d’elles, es van fer servir com a refugi contra les bombes i atacs químics en el temps de la Segona Guerra Mundial.

L’estació Park Pbedy és la més profonda de totes, està a 84 metres sota terra. Equivaldria a l’alçada d’un edifici de 28 pisos. Allí s’hi troben les escales mecàniques més grans d’Europa. Són 740 esglaons i es tarda 3 minuts fins arribar a la superfície.

Recordo perfectament la sensació de vertigen en baixar o pujar per les escales autòmatiques d’alguna de les estacions. Fan por!

Marbre i metall en aquesta decoració noble.

m11

Aquestes làmpades menors, tot i no ser tan espectaculars com les més grans, tenen també el seu encant.

m5

m14

Les parets estan folrades de marbre. Els vitralls hi donen color i vistositat.

m15

m16

m17

Més obres que expliquen la història de Rússia fetes amb petits fragments ceràmics i emmarcats amb unes orles molt treballades.

m19

m20

Al peu de cadascuna de les representacins hi ha una peça explicativa, feta també amb marbre, difícil de llegir per nosaltres.

m18

Quan puges al metro per desplaçar-te d’una estació a l’altra pots veure com els noms, sortosament, també estan escrits en el nostre alfabet.

m12

Aquesta ha estat una petita mostra d’algunes de les estacions que vaig visitar. De fet, no hi ha les més vistoses i espectaculars, que  podreu veure buscant-les a Google.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: