L’Antiga Fàbrica de cervesa Damm és un conjunt industrial que es troba a l’Eixample de Barcelona. Ocupa una illa sencera limitada pels carrers Dos de maig, Còrcega, Cartagena i Rosselló que és on s’hi troba l’entrada principal al número 515.
Va ser coneguda amb el nom de “La Bohèmia” i està catalogada com a Bé d’Interés Documental.
L’edifici respon a la clàssica tipologia industrial de l’època: les façanes combinen estucats i maons vistos.
Té una forma de castell a les quatre façanes. En el moment de la seva construcció no la separava cap edifici de la Sagrada Família, que hi és ben a prop. El barri va anar creixent al voltant de la fàbrica.
El seu fundador fou August Kuentzmam Damm que va haver de començar una nova vida a Barcelona després que la guerra franco-prusiana deixés molt malmesa la seva Alsàcia natal.
La vella fàbrica Damm va começar a funcionar l’any 1905 com a planta productiva de cervesa i ho va fer fins el 1992. Des d’aleshores és la seu corporativa de Damm. L’empresa manté viva la seva memòria amb una exposició permanent al seu interior.
La producció actual surt de la moderna fàbrica que hi ha al Prat de Llobregat.
La xemeniea, visible des de molts punts, és la típica de planta troncocònica pròpia de l’arquitectura fabril de principis del segle XX.
Al pati exterior de l’edifici, a mà dreta, s’hi poden veure peces que ja són història.
La sala, a la que s’accedeix des del pati, resulta del tot espectacular.
S’hi poden veure les magnífiques calderes de bronze originals de l’època.
A l’esquerra, una gran fotografia, de les vàries que hi ha en aquest espai, informa com funcionava la fàbrica en el seu temps.
El terra, que és l’original, resulta ideal perquè hi destaquin aquestes calderes que formen un conjunt vistós i sorprenent.
En el proper post es seguirà informant sobre altres espais d’aquest conjunt històric.