una mica de tot arreu

L’antiga església dels Dolors, cedida a la comunitat copta

L’Associació Cultural el Campanar va organitzar una visita a l’antiga església dels Dolors per tal de poder veure l’espectacular rehabilitació que s’hi ha fet.

Una visita que va despertar molt interés i va comptar amb una nombrosísima assistència.

Aquí podeu veure el cartell de la convocatòria.

Aquesta església tenia les parets del tot enfosquides ja que un incendi les va malmetre. Ara llueïxen ben blanques.

Part posterior de l’església en la que es poden veure dues de les làmpades que l’embelleixen.

Són les lampades que havíem vist tota la vida a Santa Maria. Es van treure quan es va restaurar i es tenien guardades sense fer-ne cap ús. Ara, el Bisbat les ha cedit a la comunitat copta i, restaurades, fan molt goig.

El terra està encatifat i els seients dels bancs resulten molt còmodes. Tot el material que hi ha: bancs, quadres, embelliments…procedeix d’Alejandria (Egipte) atés que la mà d’obra allí resulta ben econòmica.

Hi ha comunitats coptes a Salou, Guissona, Tàrrega i Igualada. També a Barcelona i Lleida. Els feligresos de les comunitats properes a Cervera vindran a fer les celebracions en aquest temple rehabilitat. El Bisbat l’ha cedit a la comunitat copta ortodoxa per 99 anys.

Aquest espai que hi ha entre l’església i la part del darrera de la que se’n veu el mur, porta per nom iconostasi ja que està ple d’icones.

Les més importants són les que hi ha al centre: Sant Moisés, el negre i Sant Barsom que són els sants a qui està dedicada l’església.

Darrera l’iconostasi, al que només s’hi pot accedir anant descalç, hi ha la part anomenada temple. No es pot trepitjar però si que es pot veure quan es corren les tres cortines.

Aquestes cortines amaguen tres altars. En aquesta imatge podeu veure el central que és el més important.

La paret del fons resulta molt vistosa. Pintada de blau, està presidida per un Pantocrator acompanyat de moltes altres figures.

Totes les imatges d’aquesta paret del fons van ser pintades per un artista que es va desplaçar des d’Alejandria. Les pintava damunt un suport i, després de retallar-les les enganxaven a la paret.

Són unes pintures amb un cert aire naïf, amb uns colors que traspuen serenitat i amb unes expressions endolcides.

Fins i tot els animalons tenen un aspecte de bonhomia i de serenitat.

El sol de ponent entrava pels finestrals del fons de l’església i, degut a que a la decoració hi abunda el daurat, semblava que tot resplendia.

El darrer grup que ha accedit a l’iconstasi, ja s’ha calçat, i dóna per acabada la visita.

Cal donar les gràcies al responsable d’aquesta comunitat, que és el sacerdot delegat del Papa copte a Espanya, el pare Rewis, per totes les facilitats donades per poder organitzar aquesta visita.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: