Cada any l’Associació Cultural el Campanar de Cervera organitza alguna activitat relacionada amb la Festa de Sant Magí.
Amb el nom de “Recorregut per Cervera seguint el rastre de Sant Magí” es van aplegar un bon grup de persones per tal de participar-hi. En va tenir cura Ramon M. Razquin que, com ens té acostumats, va fer un rigorós treball de recerca pel que fa a la part històrica de tots els llocs on, d’una manera o altra, la figura de sant Magí hi havia deixat la seva petjada. L’acompanyà Josep Mas que va explicar fets vinculats amb el sant en el que ell hi havia participat.
S’inicià el recorregut al Casal Parroquial on hi havia l’antic convent de Sant Francesc de Paula que tenia un altar dedicat a Sant Magí.
A l’església de Sant Cristòfol també hi havia, fa anys, un altar dedicat a Sant Magí i, actualment, s’hi troba una pintura d’aquest anacoreta. Josep Mas explicà com va anar la troballa i posterior restauració d’aquest quadre.
La vinculació de la figura de Sant Magí amb l’església de Santa Maria ja ve de lluny. L’any passat es tancà el darrer capítol en fer-se en aquest espai les celebracions de la Festa atés que el barri estava en obres.
De camí cap a Sant Domènec es va fer una parada per observar la fornícula, ara reconvertida en finestra, on hi havia estat exposada una imatge de Sant Magí.
Ja a l’interior de Sant Domènec, Razquin explicà en quin lloc havia deixat petjada Sant Magí en aquest antic temple.
El grup arriba a l’església de Sant Magí on Josep Mas va fer les explicacions.
El punt on s’acabava el recorregut era al Mas Duran on hi ha, des de fa molts anys, una fornícula que havia lluït una imatge de Sant Magí.
Actualment s’hi pot veure aquest mural ceràmic fet per Sisco Sociats.
Al cartell s’anunciava una sorpresa. Era la presentació, per primera vegada, del cap de la figura de Sant Magí que va ser destruïda al començament de la guerra civil. El cap va quedar intacte i el masover de la finca el va guardar. La seva néta, Maria Jorge, en té cura.
És una peça molt bonica però, a l’estar dins una caixeta protegit amb un vidre, resultà difícil de captar. Els assistents a l’acte van agrarir poder-ne gaudir.
Cada any, per la Festa de Sant Magí, un grup de voluntaris/ries de Cultura Popular preparen una exposició. Aquest any va semblar que estaria bé fer la mostra amb aquest recorregut. Es van buscar imatges relacionades amb els diferents espais en els que Sant Magí hi havia deixat la seva petjada i, l’exposició quedà inaugurada el dia que es presentà el Quadern de 2017 en el que s’hi pot llegir, en el primer text del llibret, l’explicació d’aquest recorregut
Ramon M. Razquin va tenir cura de fer la visita guiada.
Plafó col·locat a l’entrada de l’antiga església de Sant Joan Degollat que anuncia l’exposició.
Atés que l’exposició va quedar molt digna i que l’informació que donava era molt interessant, així com també moltes de les imatges que eren desconegudes, va semblar adient aprofitar el muntatge i exposar-ho a la Capella de la Mare de Déu de l’Incendi durant la Isagoge i la Festa Major. Resulta un espai amb molt encant i de fàcil accés.
Aquest és el cartell, idèntic que el de l’exposició a Sant Joan, només que amb la informació canviada.
En aquest espai expositiu la mostra es va completar amb diferents objectes vinculats amb la Festa de Sant Magí, cedits per Josep Mas.
Uns espectaculars argadells amb capacitat per sis càntirs cridaven l’atenció.
El dia de la inauguració, en la que va ser la primera activitat de la Isagoge, Ramon M. Razquin explicà el recorregut pels set espais que formen part del rastre de Sant Magí a Cervera.
També cal esmentar que l’explicació i algunes fotografies d’aquest recorregut han protagonitzat el Dossier de la Segarra de setembre, el de la Festa Major d’enguany.
Un rastre que com heu pogut veure ha donat per molt!!!!!