una mica de tot arreu

Bretanya. Esglésies, calvaris i més. (8)

Amb aquest post dono per acabada tota la informació sobre Bretanya. No cal dir que hi ha molt més que tot això que us he mostrat però, per tenir una idea del que visitareu si aneu per aquelles contrades, ja en teniu prou.

A mi em va sorprendre trobar tants pobles i ciutats molt bonics, esglésies amb molt per mostrar, coses especials i indrets amb molta màgia.

Una cosa que em va sorprende i que no havia vist en cap altre lloc és la quantitat de calvaris que s’havien construit a redós de les esglésies. Més que explicar-los els veieu i així us fareu una idea de com eren. A la Bretanya la religió hi tenia arrels molts fortes. És per això que, girant entorn del tema religiós, es troben tantes i tantes diferents manifestacions.

Aquí podeu veure unes quantes imatges d’alguns d’aquests llocs. A la majoria, hi surten unes taques. Són gotes d’aigua. Feia un dia rúfol, molt fosc i amb pluja. És el peatge que han de pagar en aquests llocs per tenir la verdor que tenen. Aguantar un dia que semblava de novembre en ple mes d’agost!!!!!

Lampaul-Guimiliau

Té una església decorada amb motius renaixentistes. A l’interior hi ha tres joies: dos retaules d’un valor importantíssim, especialment, el de l’altar de la Passió que conmou pel seu reslisme…

ca3

…i l’anomenada “biga de la glòria”, del segle XVI, decorada amb una creu i les figures de la Verge i Sant Joan.

ca1

Altres elements ben espectaculars formen part de la decoració d’aquest temple.

ca2

ca4

Contrallums amb tot un seguit de calvaris. El temps fosc i aquests Calvaris que, sumats a la pedra fosca de les grans esglésies degut a la gran quantitat d’aigua, boires i humitats que aguanten durant l’any, tot plegat donava unes imatges amb un aspecte una mica tètric.

ca5

En aquesta part de França anomenen “recinte” a tot uns seguit de construccions que formen part d’un conjunt: l’església, el calvari, la capella funerària i el cementiri. En cada lloc es va repetint aquest mateix esquema.

Les abundants pluges possibiliten, com us deia abans, aquesta vegetació. Milers i milers d’hortènsies embelleixen Bretanya. Estaven a punt de florir.

ca6

Un calvari.

ca7

Els Calvaris expliquen la vida de Jesucrist per mitjà de la representació d’aquesta amb figures. Alguns n’arriben a tenir fins a dues-centes.

2 (2)

Basílica de Le Folgoet, que es començà a construir a finals del XIV i es va acabar al XV.

 

 

ca8

Més contrallums amb els calvaris com a protagonistes.

ca9

ca10

Aquí podeu admirar dues de les tres parts d’un calvari.

ca11bo

Detalls.

2 (1)

4 (2)

Locronan és una ciutat que em va encantar. No era dia per fer-hi massa fotografies ja que el temps estava impossible. Està considerat el conjunt d’arquitectura civil més interessant de la Baixa Bretanya.

 

ca13

La plaça, amb adoquins és simètrica i està decorada amb un pou situat al centre. Aquesta plaça compta amb un conjunt únic de cases de pedra tallada dels segles XVI i XVII.

ca14

A l’interior de l’església, entre molts altres elements, hi destaca aquesta trona.

ca15

ca16

ca17

En aquesta ciutat hi ha un important centre de fabricació de vidre. Objectes molt ben dissenyats de diferents usos estan exposats amb molt gust. el preu, però, és prohibitiu.

ca18

ca19

Tanco la informació donada sobre aquesta zona del nord-oest francès esmentant la netedad que he trobat arreu. Crec que no he pogut veure ni un sol paper pel terra. La magnífica presentació de tots els espais, les fantàstiques indicacions… tot plegat fa que, França, sigui un dels destins més visitats.

Us deixo amb aquesta imatge que em va cridar l’atenció. En una plaça d’un poble hi havia aquesta biblioteca. Amb llibres per tothom que en volgués agafar. Tornar-los i afeginer-ne de nous era responsabilitat dels usuaris. No cal fer cap comentari!!!!!

ca2o

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: