una mica de tot arreu

Port Lligat. El refugi de Dalí (1)

En aquest blog s’ha anat presentant diferents indrets vinculats amb la trajectòria vital de Dali i la seva esposa Gala. Avui que torna a estar de moda aquest pintor tan nostre, recordeu que a l’Exposició Universal de Milà la seva figura dóna entrada al pavelló espanyol, ens endinsarem en l’espai més privat, el seu habitatge a Port Lligat.

Partint d’unes cases de pescadors que va anar ampliant a mesura de les seves  necessitats va organitzar un espai molt especial. Ple d’escales que, amunt i avall, porten a les diferents dependències. El luxe hi brilla per la seva absència. En canvi els elements propis del país s’hi troben amb escreix.

Entreu doncs a l’interior de la vivenda però penseu que aquestes imatges són només un petit recull del que són algunes de les dependències d’aquest habitatge. La llum no hi sobra i per tant molt racons dels que criden l’atenció, com l’habitació dels armaris o la dels models, amb una màgia molt especial, no les trobareu aquí. Aprofiteu per anar-hi algun dia per poder-ho veure presencialment però recordeu que heu de comprar les entrades amb temps sinó no podreu fer-hi la visita. Hi vaig anar dues vegades i, fins a la tercera, amb entrades encomanades, no hi vaig poder accedir.

El mar i les barquetes no hi poden faltar en visitar la casa del pintor de l’Empordà.

da 2

El rebedor, ben petit, ofereix una sorpresa d’impacte en trobar-te la figura d’un enorme ós que funciona com a peu de làmpara. El matrimoni hi tenia una debilitat especial pels animals dissecats i a l’habitatge n’hi ha una bona colecció.

da 3

A la biblioteca hi destaca aquest punt de llum fet amb pergamí i fusta.

DA 4

Els focs de terra es repeteixen per tota la vivenda. Aquestes aus, que havien estat animals de companyia de Gala, al morir seguien acompanyant-la, dissecades.

da 5

Els elements decoratius són força inusuals i les barreges sorprenents. Al costat d’un cartell que anuncia curses de braus trobem una panera plana per posar-hi peix a l’engrós.

da 6

La taula on menjàven és molt sobria i senzilla.

da 7

Amb un llençol i un cap de jove va muntar aquesta composició.

da 17

Els llibres de tota la vivenda  van ser traslladats a un altre lloc, per tant el que els ha substituit, són elements decoratius.

da 18

El que crida fortament l’atenció són la varietat de maneres amb que s’han encatifat les escales. Sempre amb aquest tipus de material fort i resistent.

da 16

Aquí només queda coberta una part de l’escala.

da 19

Aquest mirall és un element molt curiós ja que té una funció molt concreta: recollir el primer raig de sol i enviar-lo damunt el llit on dormia el pintor i la seva esposa.

da 15

Tota la zona dedicada al dormitori principal és molt gran i organitzada en diferents nivells. És un dels espais interiors més vistosos.

da 20

El mirall envia el raigs de sol cap amunt on hi ha els llits.

da 21

Un altre foc de terra, molt gran. Al darrera es pot veure la decoració que completa la part dedicada a dormitori.

da 22

La sala oval és un dels espais més espectaculars d’aquesta vivenda. Té unes obertures que donen a l’exterior que li afegeixen molt encant.

da 24

I que li donen una llum i un ambient del tot diferent al que acostimem a trobar en qualsevol casa.

da 25

Presidida per un gran foc de terra té una forma oval. Els sofàs, fets a mida, hi queden d’allò tan bé. Al natural resulta espectacular.

da 26

Aquesta figura es troba al lloc més important de la casa: el taller del pintor.

da 10

 Detalls.

da 11

Aquest quadre inacabat és el que estava pintant Salvador Dalí quan va abandonar la vivenda.

da 8

Aquest altre, de grans dimensions, està, també inacabat, a la paret del costat. Un sistema molt sofisticat permetia moure aquests elements tan grans per poder-hi treballar amb comoditat.

da 9

Com us he comentat abans aquest recull d’imatges només són un tastet del que és la part interior de l’habitatge dalinià a Port Lligat. Demà pòdreu veure els delirants muntatges que es troben a l’exterior i que resulten realment sorprenents.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: