una mica de tot arreu

Processó d’ahir i d’avui

En aquesta imatge podeu veure l’altar del Sant Misteri. El projecte d’aquest conjunt fou de l’escultor manresà Jaume Padró i el seu fill Tomàs, sent el resultat del context històric religiós que es vivia en el món del Barroc a Europa.

El propòsit de l’església en quan a la decoració era impressionar per mitjà de les arts decoratives i ho feia amb escenografies d’èxtasi, martiri i miracles.

a 1

El Barroc buscava la tensió dramàtica en l’escultura captant el moment de més expressivitat i utilitzant molt les corbes.

a 2

L’art barroc és ple de simbologies, presentant l’obra d’art com un decorat teatral i amb abundància decorativa: volutes, cúpules, frontons, mènsules

a 3

Sortim de la capella del Sant Misteri i, donant un tomb per darrera l’altar, veiem com un joc d’elements parells ens sorprén: les timbales, els sants i les arcades.

a 4

Amb l’altar del Sant Misteri al fons, ens adonem que els domassos es reflecteixen a la superfície platejada de la maça, embellint-la.

macera bona

Els representants dels Diables Carranquers de Cervera a l’hora de l’ofici.

a 6

La processó ja s’arrenglerra per sortir al carrer per la porta principal de Santa Maria.

a 7

S’estrenava el tàlem. Més petit, només amb quatre suports, l’altre en tenia vuit. Més fàcil de portar, de desmuntar i de guardar.

a 8

La tela de la part superior és de brocat, de colors grana i daurat, i la de sota una roba llisa en to grana.

a 9

Contrallum.

a 10

La processó creua la plaça en un dia assolellat que sembla de primavera. Queden lluny els records de fredors i neu al carrer en aquestes dates. Ben diferent de la imatge que veureu ara.

rosita

I que es va fer al mateix lloc de la plaça que l’anterior. La relíquia del Sant Misteri va ser robada la nit del 14 al 15 de febrer de 1915. Aquesta processó es va fer el dia 24 del mateix mes per implorar la seva devolució.i en la que hi van participar grups de tota la comarca.

misteri 1

La processó feta en motiu del robatori, passa per l’actual passeig de l’Estació, ja ben lluny de la part antiga de la ciutat.

misteri 0

Tornem als temps actuals veient com la processó travessa la plaça Major.

a 13 bona

El tàlem contrasta amb aquestes estelades.

a 14

Segon contrallum.

a 15

El grup de capellans a punt de passar per sota les senyeres que embelleixen el carrer Major.

a 16 bona

Fem un salt en el temps. La processó passa per la plaça Santa Anna per seguir per Cap Corrall. L’encapçala la creu de Sant Nicolau.

misteri 00

Portant la bandera del Sant Misteri i, d’esquerra a dreta: Josep Lucaya, Josep Pedrós i Jaume Camps.

misteri 5

Avui en dia processó passa per la plaça Santa Anna i donant-hi el tomb, canvia de sentit per tornar a l’església de Santa Maria. Nous temps, nous recorreguts.

a 17

El dia és perfecte i el cel, ben blau, s’emmiralla als vidres de les finestres.

a 18

Abans totes les dones, nenes i joves havien de mirar les processons des de casa ja que només hi anaven homes. Sempre però, hi haurà que se les mirarà des de finestres i terrats.

a 19 bona

Les mares tenen cura d’aquests nens que tanquen la processó. Si es giren entraran en un altre temps i es quedaran bocabadats amb uns gegants que no coneixen…

a 20 bona

Són els Gegants Vells de Cervera el dia que van fer la seva última sortida: el 6 de febrer de 1936 a la processó del Sant Misteri. Al cap de poc va arribar la guerra i ells van desparéixer.

misteri 3

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: