una mica de tot arreu

Una classe magistral al Jaume Balmes

El jove Lluís Salcedo Benedicto és un estudiant de Grau en Educació Primària que està fent pràctiques al Col·legi Jaume Balmes i es dóna el cas de que forma part de la Colla dels Castellers de Vilafranca que, per primera vegada a la història castellera, uns dos-cents anys, van descarregar el 3d10fm ( en llenguatge normal tres de deu folre manilles) el dia 30 d’agost de 2013, diada de Sant Fèlix, assolint la millor actuació castellera de TOTS els TEMPS.

Amb la pertinença del Lluís a aquest grup des de l’any 2007 i, assajant durant tres dies a la setmana i fent un o dos dies d’actuacions des del febrer al novembre de cada any, no cal dir que calia aprofitar l’ocasió de demanar-li que impartís una classe magistral.

Una classe a la que he assistit i que he documentat gràficament. Els alumnes s’hi han interessat moltíssim i han gaudit amb l’experiència. Penso que si a Cervera algú volgués tirar endavant un projecte casteller hi trobarien una bona base. I pel que fa a la seguretat, un 10. Com en qualsevol classe de gimnàstica s’han enfilat a les barres amb la protecció dels matalassos a sota si practicaven sols i, sense, si tenien al costat el professor. En el moment de pujar damunt algú, sempre, el control per part dels adults ha estat total. És una cosa que he valorat molt i m’hi he fixat bé.

Ha començat ensenyant el casc, molt bonic, que porten els menors de la seva colla.

castell 0 bona

Així com també les faixes que ha portat perquè tot el grup se les posés.

cartell 00

La camisa l’he trobat preciosa i plena de detalls. Els hi confecciona una marca irlandesa sobre el disseny que li donen els Castellers de Vilafranca. És la mateixa marca que vesteix la selecció de rugby d’Irlanda. Té molts detalls que la fan única. Si us hi fixeu bé escrit darrera el coll hi ha unes lletres i una data: 1948. L’any que es va fundar la colla.

Cerverines i cerverins no us recorda res aquest any? És l’any que Cervera va estrenar els seus gegants: l’Almodis i el Guillem. Ambues localitats ja tenen alguna cosa en comú!

cartell 000

Comença la classe. Una mica de teòrica…

castell 1

… i els alumnes ja passen a fer les primeres pràctiques.

castell 2 bona

El professor va seguint els grups per anar corregint postures incorrectes.

castell 3 bona

Sembla que ballin una sardana! I se’ls veu més contents que unes pasqües!

castell 4

Ara cal anar a les barres per començar-se a enfilar.

castell 6 bona

Explicar la postura, la manera de carregar la força…

castell 7 bona

Posant en pràctica els exercicis sota la supervisió de l’expert.

castell 8 bona

Ramon Armengol, professor del centre i fortament vinculat amb la Cultura Popular, habillat amb la seva camisa de geganter, ha acompanyat en Lluís, tot i donant-li suport per fer aquesta classe. Aquí podem veure com, plegats, ajuden als participants.

castell 10 bona

És molt important la manera de posar els peus damunt les espatlles del que aguanta…

castell 11

Així com aprendre a baixar.

castell 12 bona

Practicant.

castell 14

Ja ho tenim! L’equilibri funciona!

castell 13

Ja he pujat! El primer en provar-ho!, diu el Mustafà. La resta d’alumnes s’ho miren embadalits.

castell 16 bona

I ara cal baixar, tant o més important que pujar!

castell 17 bona

El Mustafà ha fet molt bé tot el procés!

castell 18 bona

Tots volen fer el mateix. Observeu els ulls plens d’entusiasme i l’alegria i emoció que hi posen.

castell 19 bona

Ara arriba el moment de posar seriosament en pràctica tots el que el Lluís els hi ha ensenyat.

El Jaume ha estat escollit per fer de baix.

castell 20 bona

Al seu darrera hi ha el cordó, en aquest cas un nen que li aguanta l’esquena i, al seu davant, una nena que fa d‘agulla i li serveix per  equilibrar-se. A darrera del cordó i de l’agulla s’hi col·loquen els anomenats primeres mans que donen suport als altres.

castell 22 bona

I al costat del baix s’hi ubiquen els laterals. Tot plegat fa que al voltant del baix quedi tot ben travat i lligat.

castell 23

Un cop tots col·locats ja estan preparats per suportar el que han d’aguantar.

castell 24 bona

Tal com podeu veure en aquesta imatge.

castell 25 bona

El Jaume, que havia estat el primer en posar-s’hi fent el rol de baix, ja pot sortir demostrant així que la base aguanta sense que la seva figura sigui necessària. Aquesta sortida de qui semblava fonamental ha estat una sorpresa. Això vol dir que el conjunt de tots els altres deixava l’estructura ben travada.

jaume

Tots els ulls que hem seguit aquesta classe, els dels professors i l’altre grup de sisè, representats en la mirada de Katrina, hem vist com el sentit comú, l’esforç personal i col·lectiu, la solidaritat, la pluralitat i el respecte són necessaris per a fer possible un castell.

katrina

Aquests/es alumnes de 6è curs, sota la mirada de la professora ja que aquesta activitat s’ha fet en horari de gimnàstica, han sabut aprofitar els coneixements que els hi ha transmés en Lluís

.I questa imatge ens dóna un missatge molt valuós. Amb el suport de tots i totes podem fer coses grans. Compartir, ajudar i participar en un projecte comú és molt important de cara a tirar endavant els reptes que la vida ens pugui portar.

castell 28 bona

I s’han esmerçat en aprofitar fins l’últim moment practicant!

afegir 1

afegir 2

castell 29 bona

Acomiadem al Lluís felicitant-lo perquè els Castellers de Vilafranca l’any passat van aconseguir 15197 punts. I els dos grups següents de la classificació Joves Xiquets de Valls, 7284 i Vella dels Xiquets de Valls 7284. Vosaltres mateixos!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: