una mica de tot arreu

Aquelarre de Cervera 2013. Dijous Gras (1)

El Dijous Gras va començar a celebrar-se tímidament fa 10 anys. Per tant en aquest 10è aniversari calia fer-la grossa i, així va ser. A mesura que ha passat el temps l’activitat d’aquest Dijous Gras ha anat augmentant i el grupet inicial que celebrava el sopar aplegat en un sol restaurant s’ha ampliat tant que ara, són molts els llocs que ocupen per tal de fer l’àpat previ a la festa. Durant tot l’any i, amb la frase de: ” Apadrina una carretilla pel Dijous Gras”, és fan convocatòries puntuals per tal de recaptar diners per les que es necessiten pel correfoc. Se’n van arribar a apadrinar  800 i escaig i cadascuna d’elles portava el nom de la persona que l’havia pagat. És una manera molt encertada de subvencionar la pirotècnia ja que la despesa és important.

Carretilla apadrinada per Íngrid Ripoll Carcasona i recollida al correfoc del Dijous Gras.

carretilla bona

El Dojous Gras és el dia dedicat a les dones i la resposta dels homes que s’ajunten en grups ben nombrosos segueix sent, com des del començament, el No passaran. Representa que volen impedir que les dones siguin les que portin el pes d’aquest dia. Elles són les protagonistes però ells no hi falten per acompanyar-les. El tret més visible i vistós és que tots els joves i homes que hi participen van vestits de cap a peus amb roba blanca. Això visualment ja impacta. Les dones s’agrupen per colles i porten samarretes de diferents colors: un grup vermella, un altre lila… I moltes van disfressades de bruixes

S’acaba el sopar! Un grup de joves amb el distintiu de la samarreta vermella ja ha acabat de sopar al Casal de Cervera i comencen la gresca…

vermelles

La gresca segueix i el que toca ara és: Sostenidors a fóra. Les primeres ja comencen a fer-los voleiar, braços amunt. De seguida, totes les seguiran…

Aquelarre de Cervera. Dijous Gras. Fora sostenidors

Comença la festa. Els homes, que ja han acabat de sopar, aixequen les banderes liles, tot i dirigint-se cap a la topada amb els grups de dones.

Aquelarre de Cervera. Dijous Gras. Bandera amb el color de les bruixes.

Uns grups s’ajunten amb els altres i, tot plegats, se’n van cap a la plaça Sant Miquel, on les dones ja estan preparades per iniciar el recorregut que les portarà, primer a la plaça Major i, a continuació, a la plaça del Fossar, que és el lloc on hi haurà el concert i el servei de bar en aquest, ja clàssic, Dijous Gras.

Aquelarre Cervera. Dijois Gras. No passaran!

Comença la festa! Aquesta bruixa del segle XXI encapçala la marxa de les dones.

Aquelarre de Cervera. Dijous Gras.

Suport i cohesió amb la nostra bruixa local que la representa una Gegantona que avui no li toca sortir. El seu nom era Magdalena de Montclar.

Aquelarre de Cervera. Dijous Gras. Magdalena de Montclar

I els homes intentant de posar en pràctica la consigna del: No passaran!

Aquelarre de Cervera. Dijous Gras. Mà negra

Aquelarre de Cervera. Dijous Gras. noies hipies

Un cop l’encapçalament s’ha posat en marxa, des del carrer Combat, i amb un soroll eixordador, les Bantokades s’incorporen al seguici.

aquelarre de Cervera. Dijous Gras. Les Bantokades.

Aquí topen amb els homes, que fracassen en l’intent de posar en pràctica el: No passaran. Plegats segueixen la marxa carrer Major avall seguits de tota la gentada que s’ha aplegat per gaudir amb aquesta celebració.

Aquelarre de Cervera. Dijous Gras. Bantokades 2

Les bruixes són les grans protagonistes, juntament amb el correfoc, d’aquesta desfilada. La tradicinal escombra i el mocador de farcells no tenen por de barrejar-se amb un barret de fantasia que aporta color al conjunt.

Aquelarre de Cervera. Dijous Gras. Bruixa amb mocador de fer farcells.

El vestuari i, especialment, el maquillatge és un tema molt cuidat.

Aquelarre de Cervera. Dijous Gras. Bruixa

Aquest grup portaven una mena de pas de Setmana Santa. Per tant les torxes no hi podien faltar.

Aquelarre de Cervera. Dijous Gras. Bruixa amb una altra llum.

Presidia el pas, una bruixa. Aquí la veieu com avança engalanada amb flors…

Aquelarre de Cervera. Dijous Gras. La santa bruixa.

… i aquí, des del darrera, rodejada amb les espelmes que no hi falten…i al fons el correfoc.

Aquelarre de Cervera. Dijous Gras. El pas de la bruixa.

Molts dels balcons del carrer estan ocupats per grups de bruixes i els paperets, al pas del pas, voleien des de les altures…

paperets

Demà trobareu el post amb el que es tancarà la informació d’aquest Dijous Gras. No us el perdeu ja que hi haurà les imatges del magnífic correfoc!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: