Sovint les cercaviles i altres actes festius fan la seva sortida des de la Universitat. Tornem a veure, a contrallum, l’estudiant que ja havíem vist siluetejat davant el Campanar, acompanyat del seu clon, fet per a l’Aquelarre.
Estem a la segona Torre de la Ciutat, en realitat són dues, la de la Ciència. Durant molts anys va ser la Universitat de Catalunya i per les seves aules hi van passar personatges rellevants.
Actualment tant els patis interiors com el propi edifici acullen molts actes dins la programació d’activitats anuals.
Interior del Paranimf de la Universitat presidit per un altar d’una gran bellesa. Avui en aquest espai, abans església, s’hi fan tota mena d’actes: exposicions, concerts, representacions, sopars…
Detall de diferents elements populars i tradicionals de la ciutat en l’exposició que es va fer aquest any en motiu de la presentació de l’Àliga de Cervera. En primer pla lo Carranco Bilandó.
Abans de passar per davant l’església de Sant Antoni, presidida per una talla de fusta del Sant Crist del segle XIV, a la cantonada, veureu la torre fragmentada que és el que va quedar del campanar després que l’enderroquessin en motiu de la tercera guerra carlina.
L’antiga estació de tren construïda al segle XIX.
La tercera Torre, la del Treball. Un magnífic edifici de César Martinell, deixeble de Gaudí, que acollia una farinera. Avui està en procés de reconversió esperant que el seu vast interior es pugui adecuar en l’aplicació d’algun bon projecte.
L’estelada que oneja a la part més alta de la ciutat i que van penjar la gent del Centre Excursionista de la Segarra.
Aquest arribar a la part més allunyada de la cursa per aquesta banda de la ciutat ens porta a passar per dos edificis que trobareu repetits en altres ciutats: el CAT –Centre d’Atenció Turística– i el dels Mossos d’Esquadra. Que no us enganyi aquesta imatge, l’un s’emmiralla dins l’altre o sigui que, òpticament sembla que nómes en veieu un, però en realitat són dos.
Arribeu ja a l’acabament d’aquest recorregut per trobar-vos de nou al punt de partida. Desitgem que aquest trajecte que heu fet pels afores i per l’interior de la ciutat hagi estat un motiu de gaudi per tot el que heu vist i, per l’esforç que heu esmerçat en assolir el repte que representa fer la XIII Cursa Ciutat de Cervera.
Per acabar us volem oferir unes quantes imatges de la seqüenciació de les estacions de l’any i el seu impacte visual des dels afores i dins la ciutat. Unes imatges que espero us agradin i us animin a tornar a visitar Cervera i gaudir amb aquesta ciutat, envoltada de turons i bancals, on hi trobareu espais acollidors, edificis impactants i un bagatge històric molt vast i complet. US ESPEREM!
Temps d’hivern…
… que al febrer ja deixa pas al miracle de la vida. Els ametllers queden nevats de blanc i rosat, oferint unes imatges contrastades amb la verdor dels camps que reneixen…
La primavera ens porta el color i la flaire de les flors i, a mesura que avança, es va emportant el verd per enrossir-lo i deixar llenques del color del sol que, aviat, ompliran tot el paisatge de grocs.
El brollador, al davant d’una de les quatre torres de la Universitat, queda realçat amb aquest cop de vermell, que li ofereixen les flors dels rosers que l’encerclen.
La Pèrgola, un dels miradors fets per l’home, més bells del país, s’obre, com una immensa finestra, per mostrar aquest perfil espectacular de l’antiga Cervera.
Les roselles i altres flors camperoles donen color i vida en aquesta imatge on, en altres temps, el castell que s’aixecava al turó dominava la vall.
La ginesta, que amb el seu color i la seva olor omple els afores de la ciutat, és una de les plantes més identificatives d’aquesta contrada.
Subirachs, l’esculptor de la Sagrada Família, signa aquest monument, les “Quatre Barres”, representatiu de la història de Cervera i de Catalunya i que simbolitza l’aixecar-se, la voluntat d’un poble, el tirar amunt i fer camí. Situat davant la muralla de Pere III és un altre punt dels més significatius de Cervera.
Aquest reportatge sobre el recorregut de la XIII Edició de la Cursa Ciutat de Cervera ha estat realitzat per Carme Bonet i Trilla, que gestiona el blog unamicadetotarreu.com, on hi podeu trobar, fins avui, 92 posts que informen de temes variats.
Les correccions d’aquests tres darrers posts sobre la Cursa han estat fetes per Ramon M. Razquin i Carulla.
TÍTOL del proper POST.- nº 93 Eivissa medieval, 2013 (3)