una mica de tot arreu

El llegat de Roser Lleó. Mercè Masvidal, la primera bibliotecària

Tornant al fons de fotografies de Roser Lleó ara cal parlar de la jove Mercè Masvidal Coll que fou la primera Bibliotecària titular i que treballà activament en la tasca d’organització de la Biblioteca Popular de Cervera.

Havia estudiat a la prestigiosa Escola de Bibliotecàries, creada per Prat de la Riba, en un moment en que el moviment bibliotecari-popular de Catalunya era un dels més progressistes i revolucionaris d’Europa.

Va néixer a Manresa i va morir el juny de 1995 a Barcelona a l’edat de 93 anys.  A mi em tenia encisada i sovintejava molt la seva companyia, especialment quan feia una llarga estada a Cervera a l’estiu. Tenia una memòria prodigiosa i una conversa molt interessant. Vivia a Sarrià i, quan jo vaig anar a viure a Barcelona, a la Via Augusta, el seu domicili el tenia ben a prop i, també anava sovint a veure-la. En guardo un record extraordinari del seu pas per la meva vida. A mi, que m’agrada tant la història i les petites històries, amb ella en tenia el goig complet!

Fa un temps a Cafeteria “el Campanar” vam fer-li un homenatge. La seva filla Carme va ser l’encarregada d’impartir la conferència i disposem d’un dossier manuscrit, fet per la pròpia Carme Sobrevila Masvidal, que us encantarà de llegir-lo. D’una manera planera, sembla que et trobis participant del que explica, repassa els esdeveniments d’abans i durant la guerra amb un seguit d’anècdotes interessants, curioses i algunes, ben importants. Si el voleu llegir podeu demanar-lo a “el Campanar” El podeu fullejar allà mateix o, si us interessa, us el podeu emportar en prèstec.

251

Mercè Masvidal Coll arribà a Cervera el dia 6 de febrer de 1934 i a les 12 del matí participà en la inauguració de la Biblioteca. Es veu que el públic va omplir la sala de gom a gom així com també el vestibul i fins i tot l’escala.

A la pàgina 31 de La Vanguardia del divendres 9 de febrer de 1934 es podia llegir aquest article:

Inauguración de una biblioteca

Uno de los actos de mayor relieve que ha tenido la fiesta mayor que celebra hoy Cervera, ha sido la .inaguración de la biblioteca pública concedida por la Generalidad.

A las doce, se ha verificado dicho acto en el local donde está instalada dicha biblioteca y archivo municipal. Asistió en representación del consejero de cultura, señor Gasol, don Jorge Rubio, director de la biblioteca de Cataluña con seis alumnas de dicha biblioteca.

El acto de inaguración fué presidido por el señor Rubió, la Presidencia del Patronato del Archivo municipal de la ciudad, alcalde, señor Mestres, con el Ayuntamiento, el diputado señor Magre, señor Herrera Gés, Junta local primària y presidentes de varias sociedades.

El señor Rubio y el señor Durán Sempere pronunciaron palabras adecuadas al momento dándose a continuación por terminado el acto.

-El Corresponsal   (escrit tal com es va publicar. Atenció: ell si que es posa amb majúscula)

004

Els mateixos prestatges, tocant a la porta de vidres de colors, i el rellotge, que tants anys s’ha passat al mateix lloc fent la seva feina.

A vegades, per revisar el manteniment, hi anava el Regidor de Foment, que en aquell moment era Marian Sobrevila, el Prous. Llavors el jovent xiuxiuexava i somreia doncs veien que la bibliotecària festejava. Més endavant explicaré com va anar aquesta història.

antiga 17

antiga 15

Aquesta Biblioteca tenia un encant extraordinari!

013

On deuen ser les taules, les cadires i les làmpades tant les de sobretaula com les del sostre?

carles sala

Un ambient fantàstic en un espai preciós. Observeu els nombrosos rams de flors damunt els prestatges. La Sra Razquin, que tenia un jardí molt ben cuidat, sovint portava flors a la Biblioteca.

014

Avui, una altra manera de viure-ho i veure-ho.

antiga 8

Aquest prestatge ha resistit el pas del temps i roman, fent guàrdia a la porta, amb elegància i disseny. El pas dels corcs no l’ha fet malbé, només n’han quedat les marques…

antiga 16

Mercè Masvidal, com a Bibliotecària titular, presidia tots els actes que es feien a la Biblioteca.

180

En aquesta fotografia podeu veure el personal de la Biblioteca i Arxiu: Frederic Gómez Gabernet, Emilia Rivera Balcells (tieta de les germanes Dolors i Montse Rivera Raich ), Roser Lleó, Mercè Masvidal i una persona no identificada que tenia cura de la neteja.

Emilia Rivera Balcells, de “cal Marcial” era la baula cerverina que unia les bibliotecàries i els joves lectors locals. Va treballar emprant tanta activitat, intel·ligència i entrega que se la coneixia com l’Emilia de la Biblioteca.

176

Les dues amigues que compartien la feina a la Biblioteca de Cervera. Observeu els detalls: vestuari, calçat, fons de llocs típics de la ciutat

011

020

Amb altres amigues.  Dues Mercès, la Masvidal i la Rosell amb el paisatge típic segarrenc en el que hi destaquen els bancals de pedra…

032

… i la fotografia feta enmig del blat, tampoc hi pot faltar…

067

Viatjant: a Solsona amb la R. Carbonell, Mercè Masvidal, Roser Lleó i R. Vilalta ( una de les conegudes germanes “Vilaltetes”).

084

Mercè amb la Rosita Galitó, la Roser i els Srs. LLeó que havien vingut, des de Barcelona,  a visitar la seva filla.

073

Amb la Rosita Galitó, neboda de la Sra, Encarnació, la dispesera, al terrat de l’habitatge on residien, al carrer Major, al segon pis de cal “Trilleta”. Atenció al gran cossi, peça molt útil en aquells temps.

075

Fotografia del grup que s’allotjava a la dispesa de la Sra Encarnació Galitó. D’esquerra a dreta la seva neboda, Rosita Galitó, Felip Elias, ebenista, la dispesera, mossèn Josep Sala, Mercè Masvidal i Roser Lleó.

236

Les vetllades, especialment les d’hivern eren llargues i fredes. Plegats, juguen a ” la puça” per anar passant l’estona.

228

També s’entrenen cosint i fent labors. Observeu la capseta allargada que hi ha damunt la taula. És de llauna pintada. Acostumen a ser molt boniques i tothom en tenim alguna o les hem vist en alguna casa. Aquesta de la Mercè té la seva història que explica la seva filla al manuscrit que he citat abans.

229

El bon temps marca unes altres activitats: un picnic amb olla inclosa.

215

D’excursió a Cardona el dia 1 de juny de 1934. Atenció al vehicle!

205

“Cal Prous” és el renom de la família Sobrevila. Una família amb una història d’arrelament a Cervera que ve de lluny. El primer document que tenen de la seva nissaga està datat al 1424 i, en el segle XVIII, vivien en un dels pocs edificis que hi havia al carrer dels Caputxins, avui carrer Combat ( és aquest habitatge que hi ha al costat de Flors Noemí i que encara es conserva quasi com era fa molts anys).

cal prous bona bona

Mercè Masvidal es casà amb Marià Sobrevila de “cal Prous”. Només tingueren una filla, Carme Sobrevila Masvidal, que molt sovint ve a Cervera i estima aquest poble. Fou bibliotecària, com la seva mare, i té cura de tot el que fa referència  a aquesta casa pairal. És un pou de saviesa pel que fa a la història i els records.

Jo estic del tot emparentada amb aquesta família ja que la meva besàvia, Dolors Sobrevila Colomines, filla de “cal Prous”, sortí d’aquesta casa pairal per casar-se amb Delfín Bonet Fusimany, el meu besavi, que fou qui inicià la nissaga coneguda com “cal Delfín”. A l‘arbre geneàlogic, que em regalà la filla de Mercè Masvidal, hi queda ben reflectit.

Mercè Masvidal va quedar vídua molt jove i amb la seva única filla molt petita. Va seguir al davant de la Biblioteca de Cervera fins l’any 1942 que se n’anà a viure a Barcelona.

125

Tanco el post amb la imatge d’aquesta dona que va estimar Cervera i que hi va deixar una bona petjada en el temps que va viure en aquesta ciutat.

Repeteixo el que he dit al començament: el manuscrit que parla del pas de Mercè Masvidal per Cervera és interessantíssim. Qui vulgui llegir-lo o emportar-se’l segur que li agradarà. És molt planer de llegir-lo i està ple d’anècdotes i vivències quotidianes que ens transporten en aquells anys, primer d’alegria i després d’angoixa.

240

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: