una mica de tot arreu

Imatges inèdites del Col·legi de la Sagrada Família (1)

Des d’Associació Cultural el Campanar es va fer una crida per tal de recollir fotografies vinculades amb el Col·legi de la Sagrada Família amb l’objectiu de fer una exposició i, més tard, editar una publicació.

El resultat fou un èxit. És per això que ara la sorpresa ha estat majúscula quan, el dia que el Col·legi va obrir les seves portes al llarg de tota la jornada i fins i tot hi va haver una visita guiada al recinte que anava a càrrec d’Armand Forcat, vam veure que a l’espai que feia de pati a l’hivern i que, ara fa de rebedor d’entrada des del carrer Sabaters, hi havia penjat a la paret un quadre atapeït de fotografies inèdites. Quasi bé totes les que s’hi mostraven les vèiem per primera vegada.

Avui en aquest post, tot i que hi faltarà qualitat, al no haver-se escanejat, en podreu veure algunes. Esperem poder anar un dia al centre i saber-ne la procedència així com mirar a veure si es poden escanejar per tal d’afegir-les a l’arxiu que disposem d’imatges del Col·legi.

Sembla que aquesta imatge correspon a la visita que va fer a Cervera un alt càrrec de l’església. L’acompanya el que devia ser aleshores bisbe de Solsona, Enrique Tarancón. La monja que es veu de perfil semla que és la madre emilia ruiz i les alumnes van vestides de festa amb barret inclós. La visita obligava.

Encara que aquí sigui difícil identificar les alumnes la fotografia té un gran valor estètic, amb totes les noies i nenes, algunes amb banda, cofades amb aquesta mantellina blanca.

Devia ser una festassa gran perquè el jardí està ben decorat amb garlandes, es veuen alumnes amb un pendó al mig del pati i la resta parades als laterals. Si en consultar les fotografies al darrera hi expliqués de què es tractava seria una bona troballa.

Aquesta imatge ens recorda la processó del cor de maria que organitzava la comunitat claretiana cerverina. Hi assistien molts nens i nenes vestits de sants, santes… Sembla però que aquesta activitat és exclusivament de col·legi.

Al nena que va vestida de monja és la Goreti Aliseda filla del Rogelio i el nen de la dreta és Josep Mas.

Al davant i, d’esquerra a dreta, Sarrate, que fa anys que és mort, Gemma Villarroya, Angelina Estany de “cal Birlota” la botiga de queviures que hi havia al carrer combat on avui s’hi troben els pisos de “cal Suau”. Sant josep és Mercè Tardà Tarrida, la germana gran d’una família que vivien al carrer Combat damunt la botiga d'”Avelino” Bosch (més tard Graells Bergadà). Els seus pares es deien Pompeio i Palmira i fa molts anys que van marxar de Cervera. L’angelet sembla que és la Montse Cura de Nuix.

Quatre angelets que posen, al patí, davant la Immaculada. D’esquerra a dreta, Emilia Martí Suaua, de la botiga de “cal Jesús” de la plaça Major. Teresa Tardà Tarrida, germana de la que feia de Sant Josep en la fotografia anterior, Misteri Rivera Raich, que va morir molt jove a Londres i Angelina Estany Rubio, que feia de Mare de Déu a l’anterior fotografia.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: