una mica de tot arreu

Recordant… Col·legi Sagrada Família. La fotografia del mapa

El títol d’aquest post es refereix a la”fotografia del mapa” que és aquella que quasi bé totes i tots els alumnes d’una determinada època tenen, ja que era costum de fer-la com a record a tots els centres educatius.

Tant si l’escola era pública com privada, en un determinat moment, es muntava una taula amb uns estris al damunt. La mainada s’hi asseia fent veure que fullejava el llibre que tenia al davant. En els centres públics, a vegades hi posaven la bola del món. En els cas de l’alumnat del Col·legi Sagrada Família s’hi pot veure la figura d’un Nen Jesús que està amb els braços posats damunt una creu. No fa cara de patiment sinó que més aviat mira a l’infinit amb una postura relaxada. Al peu de la imatge s’hi veu un petit recipient amb flors.

El que sí que acostumava a ser un element bàsic per aquesta fotografia era el fons. Es penjava un mapa al darrera de manera que la persona fotografiada tenia a l’esquena mig món.

D’aquest tipus de fotografies tothom n’hem vist i, els d’una certa edat, potser que en tinguin algunes per casa. En aquest post en podreu veure algunes d’alumnes del Col·legi de la Sagrada Família . Dues de les alumnes, que són germanes, posaven juntes. Us podeu fixar en una curiositat: totes van vestides diferent.

Cal dir que el dia que s’havia fixat perquè vingués el fotògraf que en tenia cura, a les famílies ja se’ls hi havia comunicat, per tant, devien vestir a les seves filles com millor els hi semblava.

Maria Carcasona que, desgraciadament, va morir amb quaranta i pocs anys no porta ni bata ni uniforme. Sembla que va vestida de carrer, amb un jersei de coll alt. Era tieta meva per part del marit i mare de la M. Àngels Raich, que treballa al CAP i amb qui s’assembla molt.

M. Teresa Balcells sembla que porta una bata. Per l’època que està feta aquesta fotografia les alumnes del col·legi portaven la bata de color negre. Per tant queda la incògnita d’aquest vestuari que molt bé podria ser un abriguet.

Ramona Oriol Minguell que actualment viu al carrer Combat se’ns mostra impecable amb l’uniforme al que hi afegit el detall d’una medalla, possiblement la de la seva Primera Comunió. És la mare de M. Lluïsa Guim.

Les germanes Juliana i Lídia Puig. Ambdues viuen a Cervera i són ben conegudes. Van vestides també de carrer.

En alguns casos aquesta fotografia l’enganxaven a una cartolina en la que hi quedava escrita una informació que al llarg dels anys resulta útil: el nom del col·legi i el curs en que estaven fetes. El que no se sap, atés que no hi ha la data exacta, és si era al començament o al final de l’esmentat crus. Crec que, normalment, es feien en acabar.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: