una mica de tot arreu

Recordant…Col·legi Sagrada Família. Darrers grups (1)

Tornem a recordar noves fotografies d’alumnes del Col·legi de la Sagrada Família. El blog ha presentat moltes imatges de grup més o menys ordenades per edats. Ara toca posar-ne algunes amb alumnes que eren una mica més joves, tot i que avui, ja que han passat molts anys, les trobem en mode jubilació.

Aquesta fotografia resulta força curiosa per un element afegit a l’uniforme: el Sant Crist que porten totes les noies penjat al coll. Caldria esbrinar per quin motiu s’havia afegit aquest símbol al pit de cadascuna.

També ens ofereix informació de com anaven vestides les monges en aquells temps. Sembla que duien unes peces ben incòmodes, totes de color negre, excepte aquesta mena de triangle blanc, que era de material plástic. Llueixen l’escut del col·legi fet amb una mida més gran que el de les alumnes i, de la cintura, els penja un rosari.

La monja de l’esquerra és la madre Joana Torres, molt recordada per tothom, ja que va viure molts anys a Cervera, ciutat on va morir. Aquí estava molt grassoneta, més endavant es va aprimar força. La del mig és la madre Dolors Medina. Després del seu trasllat fóra de Cervera va venir sovint de visita, ja completament canviada pel que fa a la vestimenta i, la de la dreta, és la madre Joana Arbories.

A la fila del darrere, les quatre que sobresurten són , Carme Fondevila (girada enrere), Niubó, Pilar Raich Vidal i Maria Jordana (ambdues amb diademes). Les quatre eren internes.

A l’altra fila, Roser Montiu, que ens va deixar poc abans de la pandèmia, madre Joana Torres, Montserrat Jaques, Carmela Bosch (al darrere, amb una cinta blanca), no identificada, Guitart (de Vergós), Misteri Rivera, que va morir molt jove, M. Roser Elias, que es va fer monja de la Sagrada Família, Pepita Raich Freixes, madre Joana Arbories i Sala.

Al davant. Magda Soler (interna), Rosa M. Salvadó (interna), Adela Tosal, Dolors Jordana (interna), madre Dolors Medina, Rosita Manuel Farré, Magda Miró i M. Teresa Trilla.

Aquesta fotografia està feta al gran rebedor del col·legi que estava presidit per un quadre de la madre Janer. Entre les dues finestres, que donaven al carreró que comunicava el carrer Major amb el passeig del Portalet, hi havia aquesta imatge del Sagrat cor de Jesús.

Aquesta fotografia està datada al voltant de 1966. La madre Modesta Boix celebrava la renovació de vots. És per aquest motiu que porta una corona de flors al cap.

Dempeus i, d’esquerra a dreta: Roser Marsans, Pepita Magre, M. Àngels Serra, Batet (interna), madre Modesta Boix, M. Teresa Simona (interna), Carme Pintó, que fa temps que ens va deixar, Dolors Mas, filla del barri de Sant Magí, que fa anys que viu a Calaf, Rius i Ramona Calafell.

Agenollades: Montserrat Vilà, Vidal, M. Àngels Capella, M. Socorro Baños, Lurdes Lapedra i Margarita Pujol (internes).

Una colla d’alumnes fotografiades a final de curs amb les bandes que havien aconseguit. Aquí es veu un altra peça de vestir que completava l’uniforme: un jersei blau mari, que abrigava una mica, ja que el vestit era d’una teixit més aviat prim.

D’esquerra a dreta: Pilar Peiret, Ramona Lloveras, Dolors Puig (interna), Conxita Torró, que va morir ben jove i M. Àngels Serra que va viure molts anys a Barcelona i ara, ja fa força temps que ha tornat a Cervera a la casa pairal del carrer Combat.

La mateixa colla amb alguna altra que s’hi ha afegit. Sembla que les bandes tenien un significat diferent depenent del color que eren.

A darrere: M. Dolors Vergés, Paquita Ninot i Dolors Puig.

Davant: Ramona Lloveras, Pilar Peiret i Conxita Torró.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: