una mica de tot arreu

Recordant…Col·legi de la Sagrada Família: bates i uniformes (2)

Seguim amb el mateix tema del post anterior: la manera com anaven vestides les alumnes del Col·legi de la Sagrada Família tant pels dies d’escola com per les festes. Aquí sembla que totes porten la bata model antic, la de la capelina.

Aquesta fotografia és curiosa per moltes coses. Ens dóna una informació molt clara de com era la terrassa abans de que s’hi fessin reformes, ens informa de que, les nenes, ja de ben petites, s’orientaven cap a aprendre a fer labors, fa gràcia veure com portaven mitjonets amb sabates ben curioses i, criden molt l’atenció les dues nenes que semblen bessones i que van vestides de carrer.

Passem ara a identificar a tota aquesta colla. Al davant i d’esquerra a dreta, la primera és Nuri Xandri, la primera del semicercle, Paquita Benet, la del seu costat no identificada, l’altra amb el peuet un damunt de l’altre, Mari Hernández Perales, també amb un peu sobre l’altre Carme Calafell Ribera, Carme Portella, la del serrell, no identificada, Anna Maria Gasol Trullols i, a la punta, Paquita Sala.

Les que fan punta de coixí són Carme Pedrós Puig, Antònia Miret Bonjoch, Anna M. Solé Elies, M. Dolors Raich Boquet i Maria Pedrós Puig. El grupet de quatre que tenen al costat són: M. Rosa Raich Boquet, Carme Cardona, Ramona Carbonell i Teresa Grasset.

En aquesta imatge les dues nenes que semblen bessones criden molt l’atenció perquè són les dues úniques que van de carrer. Caldrà buscar informació preguntant-los-hi a elles com és que anaven així. Resulta que són les germanes Pilar i Marta Rovira Solé. Al costat de la Pilar, que és la de l’esquerra, s’hi troba M. Teresa Beleta i Montserrat Vall. Al seu davant, amb la clenxa al mig, Carme Orobitg. La nena que està dreta és Antonieta Solé i la del seu costat Pepita Tarruella.

De les que es veuen a l’esquerra, la tercera és M. Teresa Salat Noguera i, al seu costat, s’hi troba Cecília Costa.

any: 1948 tema: Grups escolars autor: cedeix: Anna Vecino (Avda. Mil.lenari 45, 1r 2a) gestionat per:

La fotografia d’aquesta alumna, Francisca Balcells, ens mostra un paisatge molt curiós. l’única edificació que s’hi veu és la casa Farran. La resta tot és, als afores de Cervera, camps. Ella porta la bata de color negre, amb les lletres brodades i el collet blanc.

Aquí la vèiem amb l’uniforme de festa. Una peça molt elegant amb uns plecs en forma de pales al cos i que continuaven a la faldilla i li donaven vol. Llueix l’escut agafat a la roba amb una agulla que hi anava incorporada.

Han passat els anys i, les seves dues filles, Francesca i Mercedes Gomá Balcells, segueixen portant el mateix uniforme.

El coll, de plàstic, que es netejava amb més facilitat i quedava sempre ben posat. Es tancava amb una mena de piu que s’aprecia en aquesta fotografia de Montse Pont.

Així com també en aquesta de M. Rosa Villarroya.

Les dues germanes, Angelina i M. Dolors Vergés, ja porten el nou uniforme que tenia tres peces: una faldilla, un coset amb escot de pic i una camisa blanca que es podia portar cordada fins dalt o bé oberta. La bata era d’un color claret ben diferent de la negra que s’havia portat durant tants anys.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: