una mica de tot arreu

Cervera Capital de la Cultura Catalana. Artesans del Barroc. Cervera i l’art del seu temps (62)

Un dels capitols més àñgids de l’època del Barroc a Catalunya s’esdevingué a la Cervera dels primers decennis del segle XVIII. La importància de la instauració d’un dels monuments més rellevants de l’arquitectura civil del perìode, va anar acompanyada d’un ascens de la societat cerverina que s’expressà a través de l’encàrrec artístic i arquitectònic.

La mostra “Artesans del Barroc” que s’inaugurà el 12 d’octubre es constitueix com l’aparador del paisatge artístic sorgit d’aquell complex món artesanal i busca submergir el visitant en una època massa sovint incompresa.

L’antesala de l’exposició és l’escenari d’un taller artesà barroc del segle XVIII. L’evocació preten evocar la realitat gremial que dominava la creació artística del moment.

Pel que fa a l’exposició, contràriament a la imatge que en tenim, la producció artística de la Catalunya dels segles XVII i XVIII va ser molt destacada i abundant. Cervera no va ser pas una excepció: els interiors de les cases nobles, les esglésies i convents, els edificis civils, les places i carrers i, es clar, la Universitat, van acollir l’expressió artística d’aquella societat de l’Antic Règim.

Al llarg dels anys hi ha hagut importants pèrdues patrimonials. Les restes del naufragi són les que es mostren en aquesta exposició que representa només un bocí d’allò que va ser. Els retrats reials de la Paeria, les escultures dels grans retaulers, i les obres dels pintors Bernat Amorós i Antoni Viladomat, entre altres, representen part d’aquella esplendor artística.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: