una mica de tot arreu

La Rochelle (4) El bunker (2)

Seguim transitant per dins el bunker de La Rochelle. En aquesta ciutat hi havia un contingent molt important de nazis ja que era la seu dels submarins. Haviens construït unes edificacions inexpugnables per guardar-los. Avui es poden veure, però no t’hi pots a propar. Els sostres tenen unes amplàries descomunals. Fets amb formigó, les bombes que els hi queien al damunt no van poder destruïrlos mai. Resten tots dempeus encara ara com a testimoni de la seva efectivitat.

Eren els marins els que residien i dominaven aquesta importantísima base naval de submarins anomenada La Pallise. Com podeu veure en aquest rètol s’informa de la capitulació.

bu17bo

Representació del moment en el que la més alta autoritat nazi de La Pellise, a l’esquerra, capitula sense condicions davant el militar francès.

bu16

Més imatges de les recreacions i dels espais que es poden veure en aquest magnífic i interessant búnker.

bu18

bu19

bu20

La cosa que crida més l’atenció és que en un lloc com aquest s’hi organitzés un espai en el que s’hi fessin trobades i reunions festives moltíssimes vegades. L’anomenat Bar del hotel des Estrangers és el lloc on es feien aquestes reunions i celebracions de caire social. Aquest panell ho explica molt bé afegint-hi fotografies de l’època.

bu22bo

També es poden veure les imatges de les dues artistes que van decorar el búnker. Va ser en aquest bar on les seves pintures omplen totalment el sostre convertint-lo en un lloc únic. Cap altre búnker havia tingut un tractament semblant.

bu25bo

bu26bo

La posada en escena de l’ambientació d’aquest espai és molt real. Aquí es poden veure les dues pintores.

bu23

Els oficials utilitzaven aquest espai pel seu esbarjo. Ben segurs i amagats sota terra feien les seves celebracions i trobades.

bu28

bu15

Detalls de les pintures del sostre.

bu24

bu27

bu29

A mesura que es viatja per Europa, es troben arreu gran quantitat de coses que recorden la Segona Guerra Mundial, ara ja tan llunyana. Des de fa molts anys que, apassionada com sóc d’aquest tema, he recorregut molts indrets històrics, desde camps de batalla, cementiris, camps de concentració i d’extermini, museus i exposicions… i esdevé una sorpresa trobar coses que m’eren completament desconegudes.

Sabia que La Pellise, a La Rochelle, era un lloc emblemàtic com a base de submarins i de protecció total d’aquests en els segurs i inexpugnables hangars però, tot i haver vist uns quants búnkers, no estaba assabentada d’aquest tan ben conservat i amb la reproducció feta amb tanta fidelitat d’un ambient mundà ben alié al dolor i angoixa de la guerra i, especialment, la decoració amb motius del mar que embelleix i humanitza parets i sostres.

Sempre es descobreixen coses noves!!!!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: