una mica de tot arreu

Cosir de Blanc. Un homenatge a Ramona Bonet Estela (2)

Entrem a l’espai expositiu per tal de fer una visita completa i detallada a tots els elements que s’hi mostren.

En primer lloc trobem un muntatge fotogràfic que correspon a les tres primeres generacions de “cal Delfín”. El renom de la casa, situada al carrer Combat, 24, ve donat pel nom de pila que portava el comprador d’aquest inmoble, el lleidatà Delfín Bonet Fusimay, que va ser qui inicià la saga a Cervera.

Ell es casà amb Dolores Sobrevila, veïna del mateix carrer Combat, amb qui tingué tres fills. Podeu veure la família a la fotografia de grup. El noi, que també li posaren de nom Delfin, és el meu avi. Es casà amb Montserrat Estela, de la família de modistes anomenada de “ca la Basilia”, i de la que dissortadamant no disposem de cap fotografia.

Delfin Bonet Sobrevila tingué dos fills. Els podeu veure fotografiats el dia de la seva Primera Comunió. El nen és el meu pare, Francesc Bonet Estela– la meva avià va rebutjar continuar amb el nom de Delfín- i la nena és la meva tieta Ramoneta Bonet Estela. També la podeu veure en les dues darreres imatges: de molt petita, damunt una cadira i en la seva joventut.

La nena vestida de blanc a la fotografia de grup és Pepeta o Josefa Bonet Sobrevila, una tia àvia meva, de la que hi ha abundant material seu en aquesta exposició i que va morir molt jove, de tifus. És la noia que veieu a baix a mà esquerra.

c 7

El mobiliari i complements que hi ha a l’exposició tots són de cal Delfín. M’he permés incloure-hi alguna peça de valor sentimental, com és aquesta bicicleta de l’estimat amic Jaume Ximenes Portella. Atés que vaig heredar tot el contingut de la seva llar quan la va vendre és per mi una satisfacció poder compartir aquesta joguina seva fent companyia a les coses de casa.

tieta 4

Amb una fusta de cosir i un parell de cavallets vaig preparar un espai per posar la roba de nino que Ramoneta Bonet havia cosit amb tant encert. Només tenia 9 o 10 anys quan va realitzar aquestes peces tan ben elaborades.

c 54

c 6

t 1 bona

Detall d’un vestidet.

co 21

Roba interior. Observeu la perfecció i els detalls d’aquestes calcetes fetes a semblança de les d’un bebe.

co 19

Vestidet d’estiu fet amb brodats i tavelles.

c 8

Llençol i coixinera. La colxa està farcida amb serradures separades pels repunts de donen forma al dibuix.

co 20

Els treballs amb ganxet ja no tenien secret per ella. El bonic conjunt de vestit i gorro ja apunta maneres…

co 18

Aquest nino és a qui anaven destinades totes aquestes peces de vestir. Només se’n conserva el cap ja que es veu que jo, de petita, no el vaig deixar ben parat. El vestit, fet amb seda natural, acompanyat d’un gorret que hi conjunta, és una petita obra d’art. Observeu l’acabat de la part de baix.

L’única sabateta que es conserva -n’havia fet moltes- és un delicat model fet amb vellut negre.

t 2 bona

La tieta va lamentar que jo li hagués malmés el seu nino i que, fins i tot, li hagués clavat una mossegada al nas

c 10

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: