una mica de tot arreu

Urbici Soler i Solana Marticorena. De la Segarra a Buenos Aires i de Buenos Aires a la Segarra

Ahir va tenir lloc el primer acte cultural programat dins la 39na Isagoge amb la presentació d’un llibre i la inauguració d’una exposició. Cafeteria “el Campanar” va ser l’espai que organitzà i acollí ambdues activitats.

Es tractava d’un fet molt peculiar ja que agermanava dos punts que geogràficament estan molt distants: Buenos Aires, capital d’Argentina i la Segarra. L’escultor Urbici Soler nasquè a Ferran i desenvolupà la seva carrera artística molt lluny d’aquestes terres, especialment a la ciutat de Buenos Aires. La seva vida va ser de tot menys tranquila amb un recorregut vital apassionant. El llibre que presentà Mª Carme Divi és molt interessant i explica amb detall tot el periple d’aquest segarrenc aventurer i artista.

Solana Marticorena és néta d’un cerverí que va residir gran part de la seva vida a Buenos Aires. És una jove artista que quan visità Cervera, l’any 2010 exposà a la galeria La Cerverina d’Art. Fou en aquest viatge que s’enamorà de la Segarra, dels seus paisatges i de les seves postes de sol.

En retornar al seu país va pintar una sèrie de quadres que li recordaven la Segarra. Els va exposar al Cercle Català de Buenos Aires. El dia de la inauguració la va acompanyar un cerverí de cor que resideix allí des de fa molts anys, l’estimat amic Jaume Ximenes i la seva esposa Hilda.

L’any passat em trobava a Buenos Aires visitant la meva filla que temporalment resideix allí. Fou aleshores que em va fer entrega de set pintures d’aquesta col·lecció per tal de que s’exposessin a Cervera. Ahir es va complir aquest encàrrec.

Enceto el post amb el cartell anunciador de la presentació del llibre.

cartell urbici

Es va muntar una tauleta presentant diferents exemplars per qui en volia comprar.

sol 9

Encetà l’acte l‘alcaldesa d’Estaràs, Sra. Majà, ja que Ferran, lloc de naixement d‘Urbici Soler, forma part d’aquest municipi que ha tingut cura de la subvenció i edició del llibre.

sol 3

Diferents moments de la conferència de Mª Carme Diví que va explicar la trajectòria vital d’aquest segarrenc universal.

sol 5 bona

sol 7

sol 8

Cartell anunciador de l’exposició de pintures de Solana Marticorena.

cartell solana

Com heu pogut veure en les fotografies anteriors totes les pintures tenen unes tonalitats molt càl·lides. Aquest és l’unic quadre en el que els tons dominants són els blaus.

sol 16 bona

Mª Teresa Salat, Historiadora d’Art i gran comunicadora, va fer una fantàstica explicació de tot el que girava al voltant d’aquests treballs tan plens de color i la vinculació que tenen amb el cromatisme i les formes de la Segarra. Albert Turull l’acompanya, com a representant de la família cerverina de Solana, ja que el pare d’aquesta jove, Pepe Turull, era el germà gran de Ramon Turull, per tant un oncle de l’Albert.

sol 10

Mª Teresa destaca per la seva expressivitat, moviment, intensitat i passió que queden ben reflectides en aquesta imatge

sol 11

sol 12

Per acabar d’arrodonir l’acte, cal tirar enrere dos anys i situar-nos a la sala d’estar de la llar de Buenos Aires del cerverí i gran amic Jaume Ximenes, que és el que fotografia el grup. Sota la mirada de Hilda, la seva esposa i de Jaume Carcasona, Solana em fa entrega d’una pintura d’aquesta sèrie dedicada a la Segarra per tal de que jo la porti a la seva família que tindrà cura d’entregar-la a la ciutat de Cervera ja que la seva voluntat és regalar-la a tots els cerverins i cerverines.

solana quadre

Aprofitant l’avinetesa de la inauguració d’aquesta exposició és Albert Turull que explica aquest fet i es disposa a fer l’entrega al representant de la Paeria.

sol 13

Jaume Rosich com a Regidor de Cultura rep aquesta bonica pintura

sol 14 bona

…emmig dels aplaudiments del públic. Diu unes paraules d’agraiment i la cedeix a “el Campanar” per tal de romandre a costat de les altres el temps que duri aquesta exposició. Se li agraeix aquest gest.

sol 15

Mª Rosa Villarroya i Carme Bonet, dinamitzadores culturals, que han tingut cura de l’organització i muntatge d’aquest acte, posen envoltades dels colors de les pintures de Solana Marticorena.

sol 18 bona

Voldria fer esment de que l’avi i l’àvia de la Solana eren uns dels millors amics del meu pare i la meva mare. És curiós veure com els camins de la vida es creuen d’una manera del tot impensada. Aquest lligam de la seva obra amb l’espai on el meu pare treballà tants anys, és del tot peculiar. També ho és de que les nétes d’aquests dos amicsSolana Marticorena Turull i  Vanesa Carcasona Bonet s’hagin trobat a Buenos Aires, convivint a la mateixa ciutat i gaudint amb una bona amistat. Turull i Bonet amics a Cervera fa més de 80 anys i ara, Turull i Bonet, altra volta, a milers de quilòmetres amb un lligam pel record compartit.

Com a cloenda d’aquesta magnífica celebració, ja que presentar un llibre i una exposició de pintura sempre és motiu de joia, s’oferí a tots/es els assistents un tast de bilandons típics de “el Campanar”.

sol 2

sol 1

Solana em va entregar unes boniques postals que anunciaven aquesta exposició a Buenos Aires, amb una explicació de Mª Teresa Salat. Seran entregades a tota la gent que va assistir a l’acte.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: