una mica de tot arreu

El barri de Sant Cristòfol. A la recerca del temps perdut – Post nº 500 –

Després de dos anys i escaig el blog unamicadetotarreu està de celebració: aquest és el post nº 500!!!!!

Sembla mentida que, passet a passet, s’hagi arribat a assolir aquesta xifra. És una realitat i per mi, representa una gran safistacció haver pogut informar per mitjà dels posts, en primer lloc, de molts dels esdeveniments cerverins així com també d’altres temes quan s’escau. També em plau molt saber que aquestes imatges viatgen molt lluny i, des de diferents racons del món, són seguides especialment per cerverins/nes que estan lluny de casa nostra.

És per aquest motiu que he triat la festa del barri de Sant Cristòfol per celebrar-ho. Tornant als origens, he estat acompanyant la gent del barri  d’on era filla la meva mare. Nasqué a una casa de pagès, cal Estelis, al Pati Corell, on encara s’hi troba la casa pairal on, quan era una nena i una adolescent, hi havia passat moltes estones.

És per això que he posat de títol a aquest post “A la recerca del temps perdut”. Al trepitjar aquests carrers els records s’amunteguen. El més viu de tots potser era la festa, així ho veia jo, de la matança del por. No ens deixaven veure el moment de la cridòria però sí participar en el mandongo. M’encantava seure als escons que hi havia vora la llar de foc i veure l’olla bullint damunt el trespeus. Els clemàstecs penjaven del fons de la xemeneis ennegrits per l’ús dels anys. A la taula tocinera hi havia fixada la màquina de trinxar la carn i la flaire que surava per la cuina obria la gana al més tip.

Deixem els records i les vivències perquè no acabaria i passo a presentar-vos un d’aquells actes que tenen un encant especial que també ens recorda temps perduts temps perdut: la processó de Sant Cristòfol pel barri. La imatge del Sant col·locada damunt un suport molt bonic és portada per quatre persones. (per cert una d’elles anava descalça).

Visualment esdevé tota una experiència i, pel que fa a l’olfacte, la persona que encapçala la comitiva va llençant al terra espígol, de manera que la flaire d’aquesta planta ens va acompanyant al llarg del recorregut. Tot plegat resulta molt agradable i encisador.

cris 2

Bonic suport que sosté el Sant per portar-lo en processó.

cris 1

 

cris 000

La creu encapçala la comitiva.

cris 3

Diferents imatges del recorregut de la processó.

cris 4 bona

cris 5 bona bona

cris 6

cris 8 bona

cris 9 bona

cris 10 bona

L’església feia molt goig, tant l’altar principal com els laterals. Les flors l’embellien i la gran quantitat d‘estovalles, blanquíssimes, que cobrien els altars, desllumbraven.

cris 11 bona

A Sant Isidre no li faltaven les espigues de blat.

cris 14

Les plantes també ajudaven a crear un ambientació perfecta.

cris 15

El dia 1 d’agost tindrà lloc a Santa Maria la IV Vitrallada Memorial Toni Nadal. L’entitat a la que se li fa l’homentage aquest any és als Geganters de Cervera. I la figura del cartell, treta d’un vitrall de Santa Maria, serà Sant Cristòfol que diuen que era com un gegant…Els veins d’aquest barri, titulars de l’església dedicada a aquest Sant, també es volen afegir a aquest homenatge i, el dia de la Vitrallada, pujaran la imatge que porten per la processó i, solemnement, l’entraran per la porta principal per tal de situar-la en un lloc ben visible.

Serà la primera vegada que es produirà aquest fet: que una petita processó vinguda d’un altre barri participi d’aquesta manera a un acte a l’església parroquial.

cris 16

Diem adéu a la placeta de Sant Cristòfol, ànima del barri, i al carrer, ben curt, que també porta aquest nom. Era l’hora d’anar a buscar el cotxe i tornar a refer el camí per tal d’assistir a la benedicció de vehiclesavui el cotxeahir la bicicleta…més records per “A la recerca del temps perdut”… I marxem amb els goigs, la medalla i l’espígol desitjant tornar-hi l’any vinent…

cris 17

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: