una mica de tot arreu

Ramon Ninot s’assembla a un home del renaixement

Aquest any Cafeteria “el Campanar” està d’anivesari: fa cinc anys que aquest espai està obert al públic. S’han programat diferents activitats de caire lúdic per tal de celebrar-ho. Aquesta visita al taller de Ramon Ninot és la segona que s’ha dut a terme.

cartell raMON

Ramon Ninot és un artista i artesà cerverí que ens recorda els homes del renaixement pel conjunt de disciplines que domina. Divendres passat ens va obrir les portes del seu taller on vam poder gaudir amb el treball que està fent ara així com també amb les explicacions de tot el procés que va realitzar per la construcció de l’Àliga de Cervera. En acabar, vam poder visitar la Sala d’Exposicions que té al costat del seu taller i que és l’única de caire privat que hi ha a Cervera amb obra pròpia.

El nombrós grup de visitants es va quedar ben sorprés en entrar a la llar de Ramon: una magnífica escultura d’una jove ens rebia a l’inici de l’escala. Tot i que la pedra és un material una mica fred la imatge d’aquesta adolescent desprenia una gran calidesa. El seu esguard, quasi una nena, mostrava una serenitat i una placidesa molt evident.

ninot 5

Una altra sorpresa va ser trobar aquesta original composició penjada a la paret: una colecció de claus fets a mà per un forjador del segle XVIII ens mostra tot el conjunt complet d’aquestes puntes que es van fer servir en l‘edifici de la Universitat. Com podeu veure n’hi ha de totes mides i Ramon ens va explicar que, juntament amb el seu pare,  van treballar molt temps en aquest edifici i van tenir cura de fer aquest recull. Interessantíssim i únic!

ninot 4

En que està treballant ara aquest artista? Va ser una sorpresa veure un tros d’alabastre procedent de la sanefa que hi ha a l’altar de l’església de Santa Maria. La part pintada és l’ original i la resta és la part que s’havia malmés i que ell està referent a partir d’un tros nou d’alabastre. Un treball minuciós i detallista que s’ha encarregat a qui millor ho podia fer.

ninot 8

Aquestes eines que veiem barrejades amb la pols de l’alabastre, les va encarregar, ja fa anys, al taller de forja cerverí gestionat pels germans Vergés i ell les fa servir com autèntics tresors personalitzats. Li van molt bé per fer determinats treballs.

ninot 31

Observeu els detalls d’aquest complicat treball. Un dibuix fet damunt paper l’ajuda a assolir amb èxit aquest nou repte.

nunot 10

ninot 11

Atents a les explicacions de l’artista.

ninot 6

Mirant aquest mural vam poder veure la imatge de totes les Àligues que es troben a Catalunya. Sense cap dubte podem dir que la que s’ha construït en aquest taller és la millor del país.

ninot 2

ninot 3

Va ser molt interessant poder escoltar les explicacions i veure la seqüenciació fotogràfica de tot el procés de creació de l’Àliga de Cervera. Ramon Ninot va presentar un dibuix que no es va ni retocar. Vam poder mirar els esbossos, vam tocar la fusta amb la que es va construir, vam escoltar les dades tècniques d’aquest element festiu i vam gaudir amb les interessants explicacions en les que tothom va descobrir coses noves que desconeixia pel que fa a aquest complexe treball de construcció de la nostra Àliga.

ninot 1

Ramon, que queda mig tapat, sedueix als assistents amb tot el que exposa i mostra.

ninot 7

Passem a la Sala d’Exposicions. A l’obrir les portes veiem un impactant mural fet amb fusta, al fons, i al bell mig de l’espai, una altra escultura també feta en pedra de la mateixa jove que havíem trobat a l’entrada. Hi ha una fotografia seva a la paret i la podem reconéixer: és l’Imna Durán de Cervera, quan tenia uns disset anys.

ninot 19

Diferents moments de la visita a l’exposició.

ninot 12

ninot 13

ninot 15

ninot 16

Un objecte molt curiós que mai ningú havia vist: un rellotge de pastor. Ramon, que l’ha fet amb fusta, ens va explicar tots els detalls del seu ús.

ninot 14

Fotografia d’un espectacular billar fet per encàrrec de Sergi Garriga que el té a casa seva i està disposat a ensenyar-lo a qui ho demani. Una peça única!

ninot 17

La fusta no té secrets per aquest artesà. Una cornucòpia que acompanya una taula ens mostra com domina l’art de transformar aquest noble material tot i fent filigranes.

ninot 23

Ramon posa davant el mural amb la seva veïna, Mercè Torné i amb l’Angelina Vergés, filla i neboda dels artesans de la forja que li feien les eines que ell necessitava.

ninot 27

Aquest violinista que forma part d’aquests deu músics de l’orquestra de jazz que està representada en aquest meravellós mural, sembla que toqui, amb emoció i concentració, només pel Ramon que ha estat el que l’ha creat.

ninot 21

És una llàstima que aquest mural no pugui estar exposat en un lloc més visible ja que és una autèntica obra d’art. Fixar-se en els detalls, especialment les cares del músics i els instruments, ens fa adonar de que la persona que l’ha fet és un GRAN ARTISTA, en majúscules.

ninot 30

Acabo aquest post agraïnt al Ramon el fet de que ens hagi obert les portes d’aquests espais. Tothom va quedar entusiamat amb aquesta visita i els darrers en sortir no ho van fer fins al cap d’una hora i mitja de l’inici. Això ho diu tot!

L’ahir i l’avui. En una fotografia de fa uns anys podem veure l’artista al costat de la seva obra.

ninot 18

I en aquesta fotografia, feta divendres al final de la visita, vèiem com li segueix fent companyia!

ninot 20

 

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: