una mica de tot arreu

Passejada pels horts

Aquest dissabte un nombrós grup de persones ens vam aplegar al voltant de l’església de Sant Pere el Gros per tal de fer una passejada com a inici d’una proposta per la recuperació i conservació d’espais naturals i patrimoni cultural de Cervera. Segons els crèdits del full que ens van repartir, el projecte és una iniciativa de l’Espígol i l’Associació Alba juntament amb altres entitats col·laboradores. Una Butlleta informativa demanava resposta a una sèrie de preguntes que es plantejaven per tal de fer algun suggeriment o de manifestar la voluntat de participació en l’esmentat projecte.

Vam gaudir amb la companyia d’Armand Forcat que ens anà explicant diferents aspectes culturals i històrics del que anavem veient en el recorregut.

Un globus de colors s’enlairà per damunt la rotonda. Pujava cel amunt molt ràpid. Va costar de poder fer entrar aquests dos elements, en els que la corba és la seva línea, junts en una mateixa imatge.

espigol 1

Un cel net i d’un blau intens fa de fons als colors apagats de la pedra i als tons encesos del globus. Són d’aquelles imatges que pots fer per un cop de sort. Ves a saber d’on va sortir aquest globus!

avui 3 bona

Cal denunciar la persistència en mantenir dempeus aquest edifici. És propietat privada però, atès que no se’n fa cap ús, no estaria de més que el fessin enderrocar. Aquesta zona milloraria molt sense aquest pegat. Cal fer-hi altres intervencions, entre elles la del jaciment arqueològic, ara documentat i estudiat. No té perquè estar descobert i representar un perill, especialment pels grups d’alumnes que trien aquest lloc per una visita cultural o de lleure.

espigol 2

El Campanar sempre mira el que passa a Sant Pere el Gros!

espigol 3

Vam trobar els espais molt nets, a part d’un punt on es veu que hi ha algú que sovint el fa servir de deixalleria, i que caldria saber qui ho fa per fer-hi una actuació. Sense brossa, en aquesta part del torrent, vam poder veure perfectament les restes del pont de pedra que es va emportar l’aigua per la riuada de Santa Tecla.

espigol 5

Aquesta riuada, qie va tenir lloc a finals del segle XIX, va fer molt mal a tota la zona.

espigol 4

Els de darrera van seguint la capçalera del grup.

espigol 6

Escoltant les explicacions de l’Armand Forcat.

espigol 7

Una imatge poc vista. La d’aquest arbre retorçat que aixopluga Cervera.

espigol 8

A prop de la font de Fillol els marges de pedra acompanyen…

espigol 9

… i criden l’atenció aquestes pedres, d’un bon tamany, que han substituit les habituals.

espigol 10

És hora d’esmorzar i en aquesta zona fresqueta, al costat de la Font de Fillol, ens hi posem.

espigol 11

espigol 12

Aquí hi fem una parada.

espigol 13

Ramon Mª Razquin és el propietari d’aquest molí. Molt ben posicionat ens va fer una explicació molt interessant de la història d’aquest edifici.

espigol 14

Així com també del que s’hi troba al voltant.

espigol 15

Tothom escoltà amb interés la gran quantitat d’informació que ens va donar respecte a aquest molí i a altres de propers.

espigol 16

Aquest dibuix ens serveix per entendre bé el funcionament del molí.

espigol 18

Els elements estan molt ben conservats i donen fe d’una altra manera de treballar que ja és història.

espigol 17

La iniciativa del Ramon de posar diferents fotografies antigues d’aquest espai i de les persones que en van fer ús, va ser molt ben rebuda.

espigol 19

Vergós va ser el punt final del recorregut. A la plaça alguns dels meus estimats joves de l’Espígol que, de nens, van ser alumnes meus al Jaume Balmes, van muntar una paradeta per vendre els seus productes.

rosal 2 bona

Penseu sempre en ells quan necessiteu fer un regal o per gaudir amb els productes llaminers de “el Rosal”. S’ho mereixen.

rosal 1 bona

One comment

  1. Molt bonic i interessant. Enhorabona! Algunes faltes: brosa amb dues ss, Razqin ha de ser Razquin; pocisionat cal que sigui posicionat; d´aquelles i d´una, millor amb un espai després de la d i la riuada de Sta. Tecla va ser a finals del s. XIX? A reveure.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: