una mica de tot arreu

La guerra dels Balcans. El darrer genocidi a Europa.

Demà a les 6 de la tarda a la sala Francesc Buireu hi ha programada una conferència que faré jo mateixa. Quan fa 20, 21, 22 anys que ens arribaven les notícies de la guerra dels Balcans em costava molt d’interpretar tot el que passava perquè les barreges de cultures, espais geogràfics,ètnies… era molt complicat. Com que la història m’apassiona vaig decidir que un dia o altre aniria a visitar aquesta antiga República Iugoslava per comprendre i entendre com va anar tot plegat.

Després de desplaçar-me tres vegades per aquests territoris, ara domino perfectament tot el que allí va succeir. La meva recerca ha estat bàsicament enfocada a l’aspecte geogràfic i humà sense estudiar als caps visibles de la tragèdia que prefereixo obviar.

És terrible que mentre el sofriment humà era tan intens en aquella part d’Europa nosaltres, o sigui la resta d’europeus, ens sentíssim tan poc sensibles envers una espantosa tragèdia que tenia lloc tant a prop. Les nostres vides, mentre ells vivien la mort, la destrucció, les violacions acarnissades, el setge, les matances…seguien el seu curs quasi indiferents a la magnitud d’aquesta tragèdia.

En aquesta xerrada que porta per títol La guerra dels Balcans. L’últim genocidi a Europa intentaré explicar tot el que va passar en el procès de fraccionament de l’antiga Iugoslàvia. Comptaré amb el suport d’unes 150 fotografies que he seleccionat de les moltes que he fet al llarg d’aquests tres viatges. Les que ofereixen imatges directes de la guerra les he agafat de reportatges fets per periodistes que van viure el conflicte.

Si voleu venir demà a la conferència serà, tal com he esmentat al començament, a la sala Francesc Buireu, a les 6 de la tarda.

Aquest és el cartell realitzat per anunciar l’acte. El disseny és de Xavi Miret.

CartellBalcansA3

Amb Tito, un Dictador que durant molts anys va dirigir el destí de Iugoslàvia, mai ningú va gosar parlar de nacionalismes. Pocs anys després de la seva mort tot es va capgirar.

48a3

iugoslavia

Eslòvenia, un país de conte, amb la seva capital Liubliana. Hi va tenir lloc la Guerra dels 10 dies.

38

Així és com ha quedat dividida l’antiga República Iugoslava.

1

Les zones costaneres ofereixen paisatges d’una gran bellesa.

2

7

Com un lloc tan meravellós, el diumenge de Pasqua de Resurrecció de 1991, va poder ser l’escenari del començament de la guerra dels Balcans?

55

papi papi

Vukovar, preciosa ciutat a la riba del Danubi. Els tres mesos que va durar la Batalla de Vukovar va deixar imatges insuportables que els croats mai oblidaran. La destrucció quasi total d’una ciutat a finals del segle XX era impensable, però va ser. O per acabar-ho d’arrodonir, la massacre d’ Ovcara.

69

Dubronik, una de les ciutats més maques del Mediterrà.

9

Els habitants de Dubronik, mai perdonaran el que els hi van fer a la seva estimada ciutat. Avui està impecable, sense restes de destrucció, però amb la memòria històrica ben viva.

75a

Zagreb, capital de Croàcia. Es va veure poc afectada per la destrucció durant la guerra però va haver de rebre un fluix de refugiats molt elevat.

14b

Belgrad, antiga capital de la República, i avui capital de Sèrbia.

20a

Sremski Karlovci, preciosa ciutat de la regió de Voivodina que, junt amb Kosovo, concentra la majoria d’esglésies ortodoxes. També somia independitzar-se de Sèrbia.

20c

Restes destrossades d’una església a Kosovo.

crist copte

A les precioses esglésies ortodoxes de la zona nord del país no els hi va arribar la guerra.

30

Sarajevo, una ciutat preciosa, travessada pel riu  Miljacka i rodejada de muntanyes, els Alps Dinàrics.

45

La ciutat màrtir, amb un setge medieval de quatre anys va viure episodis terribles com el de la massacre al mercat de Markale.

107

Fotografies fetes en un viatge per Bòsnia l’estiu del 2003, vuit anys després de l’acabament guerra.

111

Fotografíes fetes aquest estiu a Bòsnia. Noms, en llistes inacabables, dels homes, vells i joves assassinats a Sebrenica i enterrats al Memorial de Potocari.

FOTOS SERBIA 271

TOTS d’arrels musulmanes, descendents dels turcs que fa tants anys es van instal·lar en aquestes terres.

FOTOS SERBIA 299a

TÍTOL del proper POST.-nº 34.- La màgia de la fotografia al Palau Robert.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: