una mica de tot arreu

A l’eternitat a través del foc

Si aneu de viatge a Eivissa de cap de les maneres us podeu perdre el Museu de Puig des Molins. Inaugurat a finals d’any està considerat el millor de tota la mediterrània pel que fa al tema de les necròpolis púniques.

Per tant la visita a la necròpolis del Puig des Molins, situat fóra les muralles de la ciutat, i el seu museu monogràfic, es convertirà per tothom qui hi accedeixi en un “viatge a la mort en l’Eivissa antiga”.

Avui parlo de la primera època de la que es troben restes: el període fenici  (625-525 aC.). El ritu funerari que s’utilitza en aquesta fase és exclusivament la cremació dels cadàvers.

Després de la cremació, de vegades, els ossos es recollien i es rentaven abans d’enterrar-los; en altres casos, les restes es recollien sense separar-les de les cendres i els carbons. Tant ossos com restes quedaven dipositats en unes urnes cineràries que es posaven dins un orifici excavat o tallat a la roca o bé dins una fossa. Aquestes diferències en el tractament funerari servien per reflectir les diferències d’estatus i rang.

Tot i que el museu disposa de moltíssimes peces d’ús quotidià trobades a les tombes, pel que fa a aquestes més arcaiques, la deposició d’una peça en els enterraments era una pràctica minoritària. Tot i que, a continuació, trobareu algun objecte decoratiu o d’ús qüotidià que pertanyen a la necròpolis púnica,  no són d’aquest període.

museu i

En primer pla el “Puig des Molins”. Al fons, les muralles que encerclen Dalt Vila. I sempre les oliveres.

museu 3

Forat excavat a la roca.

museu 4

Bust femení de terracota

museu 5

Peça de terracota esmaltada.

museu 6

Detall d’un expositor. El disseny museogràfic és impecable. Els tons grisos de fons fan resaltar el color terracota de la majoria de les peces.

museu 7

Urnes cineràries.

museu 8

museu 9

S’han trobat “marranxes” que utilitzaven els infants per jugar.

En un altre post seguiré parlant d’aquest Museu.

TÍTOL del proper POST:  Street Style al carrer Sabater

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: